u sridu / Sudbina SDP-a je u Bernardićevim rukama

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za budućnost te stranke bilo bi dobro da taj mladi, 36-godišnji predsjednik SDP-a ima pokojeg asa u rukavu i liderske sposobnosti. U suprotnom, SDP-u se loše piše

Ivan Klarić

5.12.2016.
8:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Davor Bernardić postao je predsjednik SDP-a, Predsjedništvo i Središnji odbor te stranke su izabrani i sada je pred SDP-om i vodstvom težak posao. Prije svega, treba konsolidirati stranku, i organizacijski i financijski. Hoće li to mladi Bernardić moći?

Nije nemoguće, ali će mu biti jako teško. Stranka je prije svega još uvijek opterećena unutarstranačkom borbom, dosta je onih razočaranih ovakvim raspletom i pobjedom Bernardića te će novom predsjedniku najveći podvig biti smiriti nezadovoljnike i njihovo nezadovoljstvo na neki način svesti u najmanju moguću mjeru. Bilo kakvo jačanje frakcija unutar SDP-a u ovom trenutku toj bi stranci više onemoglo nego što bi joj pomoglo. I toga je Bernardić svjestan. Pitanje je samo hoće li imati dovoljno hrabrosti i znanja da sve to riješi u kratkom roku. U suprotnom, SDP će se naći u puno većim problemima nego što je sada. A nije da problema nema. I prema najnovijem istraživanju Promocije plus, SDP zaostaje za HDZ-om, uz mali pad popularnosti u odnosu na studeni. I to je informacija dovoljna za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Bernardić nema onih famoznih sto dana mira. Na posao treba krenuti odmah, jer osim što je stranka koja je doživjela dva uzastopna poraza na parlamentarnim izborima opterećena i unutarstranačkim izborima i previranjima, pred SDP-om su lokalni izbori koji će biti prvi pravi test ovog novog, Bernardićevog SDP-a. I tu se zasad krije možda i najveći problem te stranke. I novog vodstva.

Stranka čija je baza uvijek bila u Zagrebu zasad nema kandidata za gradonačelnika najvećeg grada u Hrvatskoj. Teško je i iluzorno očekivati da će predsjednik stranke, u kojoj ionako ima puno posla, krenuti u bitku protiv Milana Bandića. I sada je ostalo jedino pitanje - može li SDP u kratkom roku naći kandidata koji će imati barem najmanje šanse protiv aktualnog gradonačelnika ili će podržati neku od već javnosti poznatih kandidatkinja - Sandru Švaljek ili Anku Mrak Taritaš. Kako god odlučili, jedna od te dvije odluke zasigurno će naići na kritike unutar stranke. A ništa bolja situacija nije ni u Splitu. SDP i tamo traži dovoljno kvalitetnu osobu koja će imati kolike-tolike šanse u utrci za prvog čovjeka grada pod Marjanom. Puno je tu još otvorenih pitanja i izazova za novog predsjednika najjače oporbene stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Bernardićev SDP ima potencijalan problem i u rastu podrške građana Živom zidu koji na valu populizma prije svega Ivana Pernara sve više "uzima" birače baš tog SDP-a. I zbog lutanja SDP-a u vrijeme Zorana Milanovića, i zbog unutarstranačke bitke u SDP-u tijekom koje je ta stranka pomalo i zanemarila građane i birače, ali i zbog još uvijek prisutnog nasljedstva Zorana Milanovića čija politika i način vođenja SDP-a nikako nije odgovarao inače sklonim glasačima te stranke.

Bernardić i SDP veliku opasnost imaju i u HDZ-u. Iako je i vladajuća stranka zabilježila pad podrške građana u prosincu, ta je stranka na čelu s "novim licem" Andrejom Plenkovićem tek na početku mandata na čelu Vlade. Rast BDP-a i rast potrošnje, iako na to nije imalo utjecaja onih nekoliko mjeseci vladanja HDZ u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, vjetar su u leđa Plenkoviću i HDZ-u. Dogode li se u bliskoj budućnosti još neki pozitivni gospodarski pokazatelji, kao i rezultati najavljenih gospodarskih mjera, SDP-u će biti jako teško isti taj HDZ skinuti s vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Bernardić preuzeo je SDP u dosta teškoj situaciji za tu stranku. Iako stranka nikada nije bila niti može biti samo jedan čovjek, budućnost SDP-a ovisit će u velikoj mjeri o Davoru Bernardiću i potezima koje će povlačiti u narednim tjednima i mjesecima. Za budućnost te stranke bilo bi dobro da taj mladi, 36-godišnji predsjednik SDP-a ima pokojeg asa u rukavu i liderske sposobnosti. U suprotnom, SDP-u se loše piše.  Zato se bez većih problema može reći da je sudbina SDP-a u rukama Davora Bernardića i njegovih najbližih suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču