Sudbina brodogradilišta / Agonija se nastavlja: Sud u Pazinu odgodio stečaj Uljanika d.d.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je Fina, još 5. ožujka

3.5.2019.
10:06
VOYO logo

Na Trgovačkom sudu u Pazinu u petak se u 9:30 održalo ročište u sklopu prethodnog postupka zbog utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. 

Sud je odlučio odgoditi odluku o stečaju do 17. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ročište se održalo u tjednu u kojemu je izaslanstvo najvećeg kineskog brodogradilišta China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) posjetilo Uljanik i 3. maj i nakon što je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka za Uljanik brodogradilište, zbog mogućeg kineskog angažmana u Uljaniku i 3. maju odgođeno za 13. svibnja.

Postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. Trgovački sud u Pazinu je pokrenuo još 6. ožujka, nakon što je prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 28,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović u svom je izvješću od 24. travnja naveo da Uljanik d.d. ispunjava obav razloga za otvaranje stečajnog postupka.

Kinezima se ne nude 3. maj i Uljanik samo za brodogradnju

Ministar Darko Horvat otkrio je detalje sastanka s delegacijom kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), koja je, na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom, proteklih dana obišla brodogradilišta u Rijeci i Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sastanak još nije gotov. I nakon dva sata razmatraju se mogućnosti. Situacija na stolu je vrlo otvorena. Početak sastanka s njihovim pravnim timom, nastavak s njihovom investicijskom bankom koja njihovu kompaniju prati u svakom investicijskom poduhvatu i na kraju, u ovom trenutku, s inženjerima - da bismo vrlo konkretno došli u situaciju i rekli u kojoj fazi, u kakvim kondicijama, oni vide tehnologiju kojom raspolažu brodogradilišta u Puli i Rijeci."

"Nakon toga imat ćemo zaključni sastanak s menadžmentom u očekivanju jasnog iskaza interesa za kontinuitet brodogradnje. Za nas nije strana priča diverzifikacija proizvodnje i na jednoj i na drugoj lokaciji. Dakle, u ovom trenuku sjedimo za stolom s kompanijom koja ne samo da radi u brodogradnji, nego je njoj brodogradnja 20 posto ukupnog prihoda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, ponuđena je i jedna i druga lokacija - ne samo isključivo u kontinuitetu brodogradnje, već u investiranju i zajedničkom naporu da se na tim lokacijama proizvodi nešto drugo."

Ministar je rekao da je optimističan i da posjet kineske delegacije shvaća vrlo ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad netko tko je na čelu kompanije koja danas vrijedi 63 milijarde dolara, koja zapošljava 150 tisuća ljudi, provede dva dana u radnom obilasku brodogradilišta i, evo, sad već više od dva i pol sata sjedi s nama za stolom u razmatranju modaliteta zajedničke suradnje - ja to shvaćam ozbiljno i nećete mi ukrasti taj optimizam koji gajim u ovom trenutku."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo