SUČELJAVANJE OSJEČKIH KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA: / Kruhonja: 'Cilj je grad u kojem nije važno imate li partijsku knjižicu'

Image
Foto: Screenshot/HRT

Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka

11.5.2021.
22:10
Screenshot/HRT
VOYO logo

Do lokalnih izbora preostalo je još pet dana, a šestero kandidata za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Osijeka sučelilo se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Kandidati su govorili o rješenjima problema grada na Dravi, svojim prioritetima te koliko su spremni na suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sučelili su se Vladimir Ham (HNS - liberalni demokrati), Katarina Kruhonja (Možemo!), Goran Kušec (SDP), Berislav Mlinarević (Domovinski pokret, Most), Ivan Radić (HDZ, NL Ante Đapića, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS) i Vladimir Šišljagić (Snaga Slavonije i Baranje).

Image
OČEKUJU LI OSIJEK NAJNEIZVJESNIJI IZBORI DO SADA? /

Iako se HDZ-ov kandidat ističe, neodlučni birači još mogu sve preokrenuti 

Image
OČEKUJU LI OSIJEK NAJNEIZVJESNIJI IZBORI DO SADA? /

Iako se HDZ-ov kandidat ističe, neodlučni birači još mogu sve preokrenuti 

Iseljavanje mladih

Na početku su kandidati govorili o najvećem problemu istoka Hrvatske, iseljavanju mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Ham je rekao da je mladima prvenstveno potrebna transparentnost i otvorenost. "Način komuniciranja s gradskom Upravom često je dosadan i zatvoren, to je jedan od problema koji rezultira mnogim drugima. Poticanje gospodarstva i lakšeg ostvarenja njihovih ideja i želja za njihov daljnji život je osnovna stvar koja će zadržati mlade", rekao je.

Katarina Kruhonja rekla je da je cilj "Osijek kao grad po mjeri građana". "Grad u kojem neće biti važno da imate partijsku knjižicu da bi se mogli zaposliti. Grad koji će surađivati s građanima, koji će imati dobro uređene vrtiće, škole i smještaj za starije. Takav grad će zadržati i privući ljude da se vrate", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem depopulacije prouzročen je općom situacijom u zemlji koja ekonomski nije zadovoljavajuća. Uređenjem na način da se građani uključe više će potaknuti na ideje za razvitak grada i to smatram najboljom depopulacijskom mjerom", rekao je Kušec.

Mlinarević se složio s Kušecom te dodao da "mladima treba posao za osnovu i temelj života". "Treba im pomoći pri kupnji stanova, graditi vrtiće i sve što mladi trebaju", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo rast gospodarstva i otvaranje radnih mjesta, privlačenje investitora... Trebamo izaći prema županijskom ili državnom proračunu i prema fondovima EU, smanjiti izdvajanja iz gradskog proračuna, po primjeru Dubrovnika izgraditi stanove za najmlađe", rekao je Radić.

"Treba osigurati stipendijama i poticajima kvalitetno školovanje. Problem je gospodarstvo, bez njega nema nikakve šanse za mlade. Investicije uz sve potpore poduzetnicima koji otvaraju radna mjesta. Vrtića nema dovoljno, treba ih izgraditi", poručio je Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Žito

"Založit ću se da se to zaustavi, da se vidi je li bilo pogodovanja i da se taj dio grada koji je centralni dio naše šetnice proglasi opet zelenom zonom i nađu rješenja kako to riješiti. Niz je pokazatelja da je bilo pogodovanja i to sigurno nije dobro. To bi zaustavilo protok koji sada imamo tamo", rekla je Kruhonja.

Kušec je rekao da je razgovarao s građanima i saznao zanimljive stvari. "Pravi primjer kako to ne bih radio je bez prave i iskrene komunikacije s ljudima, bez obzira radi li se o velikoj tvrtki. Imamo tu inicijativu građana koju sam saslušao, oni imaju i sudske procese i to sada, kako se meni čini, stoji. Podržat ću građane, zaustaviti projekt dok ne vidimo što će reći struka", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Đapić je tu zakomplicirao situaciju četiri dana prije kraja svog mandata i to je dočekalo novu vlast koja isto nije djelovala po ljudskim principima. Nisam za to. Mi tu vidimo projekt visokog raslinja, park, za sve građane Osijeka, produžetak šetnice", istaknuo je Mlinarević.

"Problem Bijele lađe je kompleksan. Novi gradonačelnik i novo gradsko vijeće mora ići u izmjenu GUP-a jer danas imamo krezubu gradnju koja nije nikome na ponos. U našem programu za Bijelu lađu stoji pet tematskih igrališta za djecu jer smatramo da je to najvredniji prostor u Osijeku", rekao je Radić te dodao da podržava inicijativu, nakon čega ga je Mlinarević upitao što misli o Đapićevom potpisivanju ugovora koji nije pogodan za Osječane i građane s prostora Bijele lađe. "To morate pitati gospodina Đapića. Ne bih na to trošio repliku", odgovorio mu je Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"GUP Osijeka donesen je 2016. i osam puta je mijenjan, redovito zbog nekih osobnih i parcijalnih interesa, da ne kažem tajkuna. Ne podržavam ih i namjeravam donijeti novi GUP koji će imati preseljenje na lijevu obalu, novi dravski cestovni most te pješački most na Istoku", rekao je Šišljagić.

Kruhonja je naglasila da se radi o skandaloznom primjeru. "Događalo se niz godina, nitko u Gradskom vijeću nije izišao javno i zauzeo se za javno dobro, a tu je bilo niz koraka, ne jedan", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno i glasno, mi smo prvi kad se ta priča našla na dnevnom redu rekli - ne. Razgovarao sam s ljudima, treba pričekati ishod suda. ali i sjesti s investitorom, a Grad ga treba otkupiti", rekao je Kušec.

"Nema smisla čekati sud, neka rade svoje, kaznene prijave su išle, ne znam sadržaj, ali nemaju utjecaj na GUP. Neka institucije rade svoje, ali izmjene GUP-a neće ići, poručio je Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ham je dodao da je donesena mjera da se ne smije raspolagati sa zemljištem.

"Takvu izmjenu i dopunu koja je predložena ne mogu prihvatiti. Donijet ću novi GUP", obećao je Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlinarević: 'Copacabana je grandiozan turistički projekt'

Ham je rekao da je njihov plan proširenje aquaparka ili centra vodenih sportova. "Mjesto koje ne mora raditi samo preko ljeta, nego i šire. Planiramo napraviti i zip-line, jednu multifunkcionalnu visoku građevinu gdje će se moći zip-lineom otići u Tvrđavu, to će biti turistička atrakcija, međunarodna stvar, mamac za cijelu regiju, lijepo okupljalište", rekao je.

"To je grandiozan turistički projekt koji bi se trebao sadržavati od mosta do zoološkog vrta, utvrda, instalacije autokampa, zatvorenog bazena... Mora privlačiti goste u Slavoniju i biti broj jedan kupalište", rekao je Mlinarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S razlogom nosi ime najpoznatije plaže na svijetu. Upozoravao sam da kredit od 15 milijuna kuna neće biti dovoljan, plaža je zatvorena. Ove će se godine nasuti dravska obala Copacabane. Treba spojiti cijeli dio sa dravskim bazenom", rekao je Radić.

"Zanima me zašto Hrvatske vode nisu prije na to reagirale nego su čekale vaš poziv. Je li se i to smatra kampanjom, vi ste to mogli kao saborski zastupnik i prije pokrenuti. Želite li reći da oni to neće napraviti ako ne pobijedite", upitao je Kušec Radića. Radić je rekao da bi volio da reagira netko iz koalicije Kušeca. "Drago mi je da sam mogao pomoći, prije to nisam mogao jer nisam bio zastupnik", rekao je Radić. "Ne vidim zašto me stalno povezujete s ovom vlašću u zadnje četiri godine, nisam s time imao veze", rekao je Kušec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako se nasipava dravska obala i zašto to raditi, imamo predivnu obalu, treba ju zazeleniti. Za vrijeme trajanja ove sezone bez bazena, vidim drugačije tu pješčanu obalu, rekao je Mlinarević.

Šišljagić je prozvao Kušeca i Radića. "Pa vi ste bili u vlasti. O čemu pričamo? Od 2013. do 2017. ste podržavali Vrkića, imali ste vremena i za Copacabanu i sve projekte", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatske vode funkcioniraju tako da su servis svih građana, financira se iz poreza, a sad će to ispasti projekt HDZ-a jer je Raić nazvao tamo. Takav stil vladanja ne želim", rekao je Kušec.

"Copacabana i ova situacija je odgovornost gradske uprave koja ne zna osigurati novce, to nije jedini problem, radovi stoje, natječaji se usporavaju. Što s njom? Treba ju kompletno obnoviti, to je preko 60 milijuna kuna, treba izgraditi zatvoreni olimpijski bazen i cijeli taj dio pretvoriti u ŠRC", rekao je Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pa imate tri rupetine u bolnici...'

Radić je rekao da mu je drago što njegovi protukandidati prepoznaju sve projekte ne koje je reagirao. "Htio bih naglasiti da u proteklih četiri godine HDZ nikada nije bio u vlasti", rekao je Radić. "Pa vi na državnoj razini obnašate vlast. Najavljuju se silni projekti, o čemu vi govorite. HDZ obnaša vlast već ne znam ni ja koliko godina i kakve je koristi Osijek imao od toga?", upitao je Šišljagić. "Da, žao mi je što se Šišljagić kao zastupnik nikada na to nije reagirao, imamo pučku kuhinju, novi KBC... Zaboravlja da je osam godina bio župan", uzvratio je Radić.

"O čemu vi pričate? Pa imate tri rupetine koje stoje u bolnici, najavili ste otvaranje hitnog prijema u lipnju i najavili novi KBC. Pa dajte, k'o Copperfield se ponašate", rekao je Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O toj bolnici slušamo već četiri godine, Radić to predstavlja kao svoje projekte. Lovu ste potrošili na projektnu dokumentaciju, mogli ste za to sagraditi još jedno krilo. Slušamo, a ništa se ne događa", rekao je Kušec.

"To su neistine. Kako je Šišljagić vodio županiju, rekli su građani. Za bolnicu se potpisalo 400 milijuna kuna, za zračnu luku, za obnovu HNK, kolodvor...", nabrojao je Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo sve što čujemo je očiti primjer kako se nama zabija moć političke stranke koja je na vlasti i kaže - dobit ćete ako mi dobijemo vlast. To je nedopustivo", rekla je Kruhonja. "Smiješno mi je šlepanje na stare projekte. Svaki puta se projekti povezuju uz župana, premijera", rekao je Mlinarević o Radiću.

Bitka s komarcima

Radić je rekao da je bitka s komarcima, osim zdravstvenog, gospodarski problem. "Problem komaraca ćemo riješiti i siguran sam da nakon ove godine o tom problemu više nećemo razgovarati", rekao je, a tijekom svog odgovora rekao je da je premijer Plenković obećao pomoć.

"Ne treba Plenković pomoći, sustavno treba riješiti problem. Grad Osijek se treba uključiti, treba se osigurati 35 milijuna kuna za borbu s komarcima", rekao je Šišljagić.

"To se mora raditi na cijelom području Slavonije, Baranje i Srijema. Živimo u močvarnom području i to nije ništa novo i ništa spektakularno. Postoje rješenja vani, ali grad nema te financije kojima to može riješiti. Potrebna je pomoć države", rekao je Ham.

Kruhonja se složila s Hamom da to nije problem Osijeka, već cijele regije. "To treba biti u suradnji rješavano. Trebamo trajna, a ne vatrogasna rješenja", naglasila je.

Kušec je rekao da se problem s komarcima mora rješavati na jednoj široj razini. "Bez povezivanja i zajedničke akcije od toga nema ništa. Moramo uključiti više država, tu su Mađarska i Srbija, bez zajedničke akcije od toga nema ništa", izjavio je.

Mlinarević smatra da problem komaraca moraju rješavati sve jedinice lokalne samouprave. "Ne nakon što nas komarci propisno izgrizu i onda reagira Županija, svake godine ista priča. Smatram, da već ovo razdoblje dok mi tu sjedimo, komarci rade svoje prirodni ciklus, za jedno mjesec dana će nas početi gristi u značnajnoj mjeri, nadam se da će gospodin premijer i budući župan i županica i rješavati na vrijeme i da imaju pripremljene novce za taj projekt", zaključio je.

Problem parkinga

Kandidati su govorili i o problemu parkinga u Osijeku.

Svi kandidati naglasili su da građani s pravom izražavaju nezadovoljstvo parkingom te da problem parkinga mora postati dio dugoročnog planiranja. "Osijeku nedostaje parkinga, parkinzi se moraju ugraditi, moraju biti ili podzemni ili nadzemni, na lokacijama koje su neuralgične točke.", smatra Ham.

Kušec je dodao da je potrebno "uključiti struku i pokušati od toga napraviti veći projekt u kojem Grad ima veću korist. Primjeren parking, po poštenom mjestu i po poštenim cijenama".

Radić je rekao da će se prema njegovom programu parking, koji je od 1998. u rukama koncesionara, vratiti pod grad Osijek."Osijeku treba i pauk, nevjerojatno je da četvrti grad po veličini u Hrvatskoj nema pauk službu, pa imamo komunalni nered te samo četiri komunalna redara koji ne mogu obavljati posao na toj površini", rekao je Radić.

O šansama za pobjedu

Ham je rekao da "ovo neće biti politički potop HNS-a, nije se do sada dogodilo, neće niti sada". Istaknuo je da im ankete nisu nikada bile sklone te da mu je drago da mu je rejting u respektabilnim sferama, s obzirom na cijelu političku situaciju. "HNS će sigurno biti u sastavu sljedećeg Gradskog vijeća", zaključio je.

"Mislim da sam odlučila se ući u ovu priču zbog toga jer je "car gol". S ovakvim načinom upravljanja, da se politički kolač dijeli, a s druge strane se ne čuva opće dobro. Ja sam se osvjedočila da građani imaju moć utjecati i donijeti promjenu", rekla je Kruhonja.

Kušec je istaknuo da je relativno kasno ušao u politiku te da želi biti "gradonačelnik za sve", ali i da je fokusiran na svoje sugrađanke i sugrađane.

"Treba dati građanima na upravu ono što je njihovo, treba svima biti dobro, ne samo nekom privatniku", zaključio je Mlinarević.

Radić je rekao da želi "suradnju i s vertikalom i s horizontalom, ono što je Osijek imao proteklih 30 godina, to su sukobi, to ništa nije donijelo dobro Gradu".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo