Prilika za mlade? / Subvencija ili čekanje? RTL Danas otkriva isplati li se prijaviti za subvencionirane kredite

Kod otplate kredita država pomaže tijekom pet godina

14.9.2020.
19:35
VOYO logo

Svi mladi koji žele riješiti stambeno pitanje uskoro će imati novu priliku. APN je objavio popis 14 banaka s kojima su sklopljeni ugovori.

Detalji novog natječaja bit će poznati u srijedu, a ispunjeni zahtjevi građana zaprimat će se od 28. rujna. Pravo prijave imaju mlađi od 45 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlastiti stambeni kvadrati, mladim bi ljudima olakšali život, u potrazi za savršenih 40-ak kvadrata je i Bernarda Selihar iz Zagreba koja se nada da će ih kupiti iz pomoć državnih subvencija.

"Mislim da će dosta značiti jer u prvih pet godina rata kredita bude 30 posto manja, što je ipak dosta značajan iznos, a kroz pet godina svašta se može dogoditi. Tako da vjerujem da je svima u početku lakše plaćati manju ratu, a kasnije se nadaš da ćeš dobiti povišicu pa će lakše biti plaćati ono što ostane", kazala je Bernarda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DUŽNIČKE MUKE /

Deseci tisuća građana strepe od ovrha, Malenica poručuje: 'Zasad su sve opcije otvorene'

Image
DUŽNIČKE MUKE /

Deseci tisuća građana strepe od ovrha, Malenica poručuje: 'Zasad su sve opcije otvorene'

Subvencije iznose od 30 do 51 posto iznosa rate kredita, ovisno o gradu u kojem se nekretnina kupuje. Čak 14 banaka ponudilo je kamatne stope od 2,12 do tri i pol posto. Kod otplate kredita država pomaže tijekom pet godina. Za svako dijete još godinu dulje, a za svako novorođeno dijete, dok subvencija traje, država pomaže po još dvije godine.

Onima koji mogu zatražiti takav kredit, a dvoje je li bolje čekati pad cijena nekretnina, stručnjaci savjetuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako koristite subvenciju u Zagrebu na pet godina, subvencija vam je takva da bi cijena trebala pasti više od 16 posto da bi vam se isplatilo čekati, ako slučajno možete iskoristiti subvenciju od devet godina kao što mnoge obitelju mogu, pad bi trebao biti veći od 24 posto. Tako da, realno, za sve koji mogu koristiti subvenciju dobar je trenutak da kupe nekretninu", pojasnio je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Subvencije idu do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina, a za sve su već spremne i banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo reći da bilježimo vrlo značajan interes građana koji zovu i pripremaju svu potrebnu dokumentaciju. Ono što možemo reći da, kao jedan od preduvjeta za podnošenje zahtjeva, već je više od 300 klijenata prošlo kroz fazu procjene nekretnina", rekao je Dario Gabrić iz Erste banke. 

U posljednjim natječajima sve je više zahtjeva bilo za sufinanciranje kuća, resorni ministar smatra da će se taj trend i nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u ožujku imali nešto više od 3000 zahtjeva prema ispitivanju javnog mijenja očekivanja su slična. Trend pokazuje da se sve više zahtjeva podnosi za kuće u ruralnim sredinama, a ovaj trend pada broja zahtjeva za stanove će se, siguran sam, i nastaviti", optimističan je Darko Horvat,  ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Krediti se čine i kao dobra demografska mjera jer je od 2017. do danas realizirao oko 13 tisuća APN-ovih kredita, a u obiteljima koje ih koriste rođeno je 1751 dijete. Za subvencije je Vlada izdvojila više od 244 milijuna kuna, a za one koje dolaze na naplatu iduću godinu spremno je još 160 milijuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo