Studentima zabranili upis na diplomski studij

13.9.2012.
12:45
VOYO logo

Studenti stručnog studija trgovine i računovodstva na Ekonomskom fakultetu u http://danas.net.hr/specijal/osijek pobunili su se protiv odluke vodstva fakulteta prema kojoj nakon završenog trogodišnjeg preddiplomskog studija više ne mogu upisati još dvije godine diplomskog studija. U traženju izlaza iz razočaravajuće situacije za pomoć su se putem anonimnih pisama obratili Glasu Slavonije. Tvrde pritom kako zbog najavljenog plaćanja apsolventske godine među studentima viših godina vladaju kaos i nevjerica.

Tek sada im rekli za plaćanje apsolventske godine

"Nakon smanjenja kvota fakultet je, pretpostavljamo da bi nadoknadio novce koje je izgubio drastičnim smanjenjem kvota, najavio i plaćanje apsolventske godine, što je tek sada rečeno studentima, a ne na početku akademske godine. Problem je u tome što bi mnogi, koji još uvijek nisu odlučili hoće li upisivati besplatnu apsolventsku godinu ili ne, da su znali ranije, sigurno stisnuli i riješili sve ispite kako ne bi morali plaćati godinu", tvrde studenti dodajući da krajem prošlog tjedna na Fakultetu nisu znali reći koliko će godina točno koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu i da je ukinuta i mogućnost da se studenti stručnog studija upišu na diplomski uz razliku od nekoliko ispita u Osijeku, što im je ranije obećano.

Zašto se broj upisanih ne smanji na prvoj godini?

"Ako se plati 9.000 kuna godinu onda se može upisati u Varaždinu, gdje naš fakultet ima ispostavu, a fakultet se normalno pohađa u Osijeku. To je nevjerojatno", ogorčeni su studenti od kojih se jedna studentica požalila i na gospođu iz referade jer joj je rekla da ponovno upiše prvu godinu preddiplomskog studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razumijem da je Ministarstvo vjerojatno donijelo odluku o smanjenju mjesta za ekonomiste i pravnike, no nije li logičnije da smanjuju upise prvoj godini?! Umjesto toga, oni smanjuju mjesta nama koji smo tamo ostavili tri godine života, živaca i novca", žali se studentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo