Nacrt prijedloga /

Studenti stručnih studija korak do pobjede: Vlada usvaja nediskriminatorni prijedlog Zakona o HKO-u

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Riječ je o glavnom prijedlogu iz javne rasprave kojim je predviđena istina HKO razina za stručne i sveučilišne diplomske studije

4.1.2018.
10:28
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj sjednici, Vlada Republike Hrvatske usvojit će Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i uputiti ga na donošenje u saborsku proceduru. Vlada će u Sabor poslati prijedlog koji je, nakon burne javne rasprave u ožujku i travnju prošle godine, usvojilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, piše Srednja.hr

Riječ je o glavnom prijedlogu iz javne rasprave kojim je predviđena istina HKO razina za stručne i sveučilišne diplomske studije. Nakon analize komentara iz javne rasprave, Ministarstvo je u rujnu odbacilo alternativni prijedlog kao diskriminatoran prema studentima specijalističkih diplomskih stručnih studija i kvalifikacijama koje stječu završetkom tog studija, kojih je u Hrvatskoj preko 50 000. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni prijedlog iz javne rasprave pretpostavlja istu HKO razinu za stručne i sveučilište diplomske studije, dok alternativni namjerava razdvojiti njihove razine i time degradirati stručne diplomske studije. 

Glavni prijedlog podržavali su sami studenti stručnih studija, Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola, Vijeće veleučilišta i visokih škola, Hrvatska udruga poslodavaca, sindikati, u konačnici i Ministarstvo. Alternativni prijedlog zagovarao je Hrvatski studentski zbor, kao i Sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom i prorektorom Tonćijem Lazibatom, koji su Zakon o HKO-u u siječnju 2016. poslali na Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom Ustavnog suda, određeno je da je potrebno regulirati pristup 8. razini HKO-a (doktorska razina obrazovanja). Naime, s obzirom na to da doktorske programe izvode samo sveučilišta i s obzirom na sveučilišnu autonomiju, pristup 8. razini trebalo je omogućiti isključivo onima koji steknu kvalifikaciju na sveučilišnom diplomskom studiju.

Ministarstvo na čelu s Blaženkom Divjak smatra kako je upravo to učinilo prihvaćanjem glavnog prijedloga iz javne rasprave te kako je time odgovorilo na pravorijek Ustavnog suda. I bivši ministar Pavo Barišić zalagao se za glavno rješenje, čime se našao na suprotnoj strani od rektora Borasa.

Nakon današnje sjednice Vlade, preostaje još pričekati izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o HKO-u u Saboru. Ipak, ne treba očekivati da će spomenute interesne skupine okupljene oko Rektorskog zbora bez reakcija i daljnjih poteza prihvatiti nediskriminatorno zakonsko rješenje, piše Srednja.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo