sc krpa rupe / Studenti najavili prosvjede nezadovoljni dizanjem cijena domova

Studenti najavljuju prosvjede jer su nezadovoljni poskupljenjem domova. Smetaju ih skuplje sobe u paviljonima koji nisu obnavljani, a iz Studentskog centra poručuju da moraju ostvariti zaradu da se izvuku iz minusa, inače će morati vratiti 300 milijuna kuna uloženih u obnovu

22.12.2015.
22:45
VOYO logo

Dok se obavljaju zadnje pripreme za otvorenje obnovljenih studentskih domova - studente su neugodno iznenadile nove cjene smještaja. 

"Ministar je potpisao suglasnost i da su domovi poskupjeli za studente od 1.1.2016. godine. Studentski zbor je nezadovoljan baš zbog stvari zašto se događaju u vrijeme praznika, zašto to nije napravljeno na početku akademske godine, zašto studenti nisu sudjelovali u javnoj raspravi", rekao je predsjednik Studentskog zbora Petar Labrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da se sve lomi preko njihovih leđa. Cijena smještaja u studentskom domu Stjepan Radić koštat će 400 kuna, a u Cvjetnom naselju 545. Poskupjele su i sobe koje nisu obnavljane, za 50 i 100 kuna.

"Dvije susjedne sobe zajedno s WC-om imaju oko 24 kvadrada sve skupa, i u tome živi četvero ljudi. Ako sva ta četiri studenta smještaj košta 700 kuna, dolazimo do brojke od 2.800 kn mjesečno ukupnog najma u ovome domu", rekao je Ivan Atelj, predsjednik Studentskog odbora SD dr. Ante Starčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izračunali su da po kvadratu plaćaju 116 kuna najma. Misle da je to više od prosječne cijene najma stana.

Obnova domova koštala je 300 milijuna kuna, a novac je povučen iz EU fondova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo u aplikaciji za europska sredstva, izjavu o odgovornosti rektora Damira Borasa i mene da u pet godina održavanja projekta mi moramo biti samodostatni i samoodrživi, inače dovodimo u pitanje povratak europskog novca", naglasio je Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu.

Upravitelj tvrdi da cijene smještaja nisu rasle 16 godina, za to vrijeme SC je tonuo u dugove, a nitko nije odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do 2009. je bilo u ingerenciji Ministra da mijenja cijene smještaja", rekao je Pavlović.

Upitan je li politika kriva za današnju situaciju, Pavlović je odgovorio: "Recimo da sam vam dosta rekao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministra Vedrana Mornara su cijene smještaja nerealno niske. 

"Mi smo se s tim cijenama usuglasili uz uvjet da se za šest mjeseci provedbe napravi jedna ozbiljna evaluacija pa ćemo vidjeti ima li prostora za smanjenje", poručio je ministar Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo