TKO ĆE AKO NE ONI? / Hrvatskoj nedostaje radnika, a studenti su ogorčeni godišnjim limitom: Postoji ideja koja bi mogla biti rješenje problema

Radnika u turističkom sektoru nedostaje, a studenti su primorani držati se dozvoljenog limita od 15.000 kuna mjesečno kako njihovi roditelji ne bi izgubili pravo na poreznu olakšicu

6.6.2022.
14:26
VOYO logo

Tek smo na početku turističke sezone, a radne nam snage već sada kronično nedostaje. Oni koji bi željeli raditi, a prvenstveno se tu ističu studenti, spriječeni su zakonskim propisima.

Krucijalni problem leži u činjenici da njihovi roditelji gube pravo na poreznu olakšicu, ako studenti na godinu zarad više od 15.000 kuna. Ipak, rješenja ima. I predlažu ga upravo studenti, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MANJAK RADNIKA NAPRAVIT ĆE PRITISAK /

Prosječna plaća 11.330 kuna? Nije nemoguće, Zagrepčani će je imati među prvima, ali postoji 'kvaka 22'

Image
MANJAK RADNIKA NAPRAVIT ĆE PRITISAK /

Prosječna plaća 11.330 kuna? Nije nemoguće, Zagrepčani će je imati među prvima, ali postoji 'kvaka 22'

Studentica Nina Županić radi već treću sezonu zaredom, a ovo joj je prva sezona da radi u baru.

"Volim biti neovisna što se tiče novaca da mogu imat neki svoj džeparac da ne moram ovisit toliko o roditeljima i naravno i zbog društva", rekla je nadodavši da će si nešto spremiti za studij. Ipak, ne više od 15.000 kuna, zbog godišnjeg limita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da smo i na moru taj limit se prijeđe vrlo brzo tako da naravno da bi mi bilo odlično da se taj limit poveća", istaknula je.

Image
Foto: Pixabay

Naime, studenti su došli do rješenja po kojem bi godišnji limit trebao iznositi 22 i pol tisuće kuna. Za izračun su uzeli minimalnu propisanu satnicu od 29 kuna i 30 lipa i sve njima prema sveučilišnom kalendaru raspoložive dane u godini. Kada se sve zbroji, tako bi studenti kroz regularan rad mogli zaraditi oko 13 i pol tisuća kuna i za rad nedjeljom dodatnih 9 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Pintarić, predsjednik hrvatskog studentskog zbora kaže: "Svakako je intencija da se ipak tu studenti iskoriste kada su već tu i svakako će im to koristiti kao neke stečene kompetencije na tržištu rada jednog dana tako da nam je to inicijativa, a usput će studenti zaraditi".

Erika Drviš bavi se ugostiteljstvom i ističe kako oduvijek zapošljava studente jer su se njoj pokazali kao izvrsni radnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da zapošljavamo studente posao u ugostiteljstvu je naporan tako da u principu već stari čovjek ga ne obavlja s tolikom lakoćom kao mlađi", rekla je istaknuvši i kako ih strani gosti vole jer su komunikativni, nasmijani te tečno govore strane jezike.

"Studenti kad rade puno pomognu domaćinstvu ili si ako ništa drugo uštede za one bitne stvari u životu, autoškolu ili nekakav mobitel koji su si zamislili, a s druge strane je to ful pozitivno za njih jer stječu radne navike", dodaje Drviš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Grgo Jelavic/ Pixsell

Upravo bi ova sjajna studentska ideja mogla biti rješenje dugogodišnjeg problema s nedostatkom radne snage.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma kaže: "Mi računamo i predviđamo da bi negdje oko 15-ak tisuća studenata ove godine, ukoliko se naravno stvore uvjeti za to, moglo raditi u turističkoj industriji, a kad znamo da smo procjenjivali, a mislim da je to realno da će nam nedostajati između 30 i 35 tisuća ljudi onda vidimo da gotovo polovicu tog nedostatka možemo pod navodnicima pokriti sa studentima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je cilj iskoristiti sav domaći potencijal: "To nije samo pitanje turizma to je pitanje i ostalih industrija prije svega trgovine IT sektora naglašavamo i ponavljamo zašto ne omogućiti svima koji to žele da rade", navodi te predlaže iznos novog limita od 30 tisuća kuna.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo