'Završit ćemo kao socijalni slučajevi'

'Odlukom o novom modelu participacije najviše su pogođeni najbolji studenti kojima se uvjetovalo da diplomski rad predaju do petka. U suprotnom će morati platiti 2.

26.9.2012.
9:53
VOYO logo

Studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u http://danas.net.hr/specijal/zagreb danas će u 17 sati i 30 minuta održati najavljeni mirni prosvjed kojim žele iskazati svoje nezadovoljstvo primjenom selektivne odgode provedbe novog modela participacije. Traže da se plaćanje participacije školarina odgodi odnosno da im se odobri prijelazno razdoblje od godinu dana kao što je to učinjeno na, primjerice, Pravnom ili još nekim fakultetima.

"Mi od naplate školarine ne bježimo i spremni smo je platiti. Ali donošenjem odluke preko noći, a kojom studenti u tjedan dana moraju prikupiti višestruko veće iznose školarine nitko neće profitirati. Stotinjak studenata završiti će na ulici kao socijalni slučajevi, umjesto kao inženjeri, strojari i arhitekti", stoji u priopćenju koje je poslao Krizni stožer studenata građevinskog fakulteta. Ujedno tvrde kako su odlukom, za koju su inače saznali dan uoči početka upisa, najviše pogođeni najbolji studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom najviše pogođeni najbolji studenti

"Studenti koji su sve ispite položili u roku, pet godina zaredom, a neki od njih čak i sa prosjekom 5.00, dovedeni su u situaciju gdje im se uvjetovalo da diplomski ispit moraju predati do ovog petka, a ne do veljače kako je to vrijedilo do prošle srijede. Ukoliko ne predaju diplomski ispit do petka - morati će platiti 2.500 kuna", upozoravaju.

Također skreću pažnju na studente koji su nakon završenog preddiplomskog stručnog studija građevinarstva, morali upisati razlikovnu godinu kako bi zadovoljili uvjete za upis diplomskog studija građevinarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljeno 515 potpisa u peticiji

"Kolega koji je položio sve osim dva razlikovna ispita i skupio 53 ECTS boda morati će platiti puni iznos školarine - 8.400 kuna ili 1.200 kuna po ECTS bodu! Iznos od 8.400 kuna koji bi studenti morali prikupiti do petka, bio bi problem sa plaćom premijera ili predsjednika države, a kamoli nezaposlenog studenta", pojašnjavaju studenti u priopćenju.

Studenti građevinarstva prikupili su 515 potpisa peticije i predali je fakultetu i Sveučilištu. Predstavnici fakulteta, Sveučilišta i ministarstva pozvani su na dijalog sa studentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo