STRUKA UPOZORAVA NA PROPUST: / Za pomoćnika Bože Petrova javilo se stotinu ljudi, a natječaj - nezakonit!?

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Natječaj potpredsjednika Vlade Bože Petrova za predstojnika njegovog ureda je nezakonit.

20.3.2016.
20:58
PIXSELL, Sanjin Strukić
VOYO logo

Na natječaj potpredsjednika Vlade Bože Petrova koji je tražio predstojnika svog ureda javilo se čak stotinu ljudi. Od njih se za četverogodišnji rad, uz probni od tri mjeseca, tražio završen studij, najmanje četiri godine iskustva i položen državni stručni ispit. Prednost imaju osobe s invaliditetom. No, postoji problem u načinu na koji je potpredsjednik Vlade odlučio izabrati svoju desnu ruku, piše Dnevnik.hr.

Stručnjakinja za državnu upravu dr.sc. Gordana Marčetić s Pravnog fakulteta u Zagrebu tvrdi da takav potez nije zakonit. "Rukovodeći državni službenici se primaju na temelju javnog natječaja i to je obaveza. Ali ne na rok od četiri godine. Rok od četiri godine je vezan za mandat i za političke dužnosnike", pojasnila je profesorica Marčetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces koji će se odužiti

Petrov bi, dodaje ona, na predstojnika svog Ureda tako mogao čekati duže nego što je mislio. Pojašnjava kako je posljedica nezakonitog natječaja njegovo poništavanje koje bi trebalo napraviti Ministarstvo uprave. Potom se, ističe treba raspisati novi natječaj, ali u skladu sa zakonom "a to je da se ta osoba primi na neodređeno vrijeme".

U Kukuriku Vladi više od stotinu ljudi našlo je posao političkim putem, bez javnog natječaja. Bio je to tzv. revolving door. Ministarstva su napustili promjenom vlasti, a tu je praksu ukinuo Ustavni sud. Svoj slučaj s natječajem u Mostu nisu htjeli komentirati. Tek su poručili da ga je radila vladina kadrovska služba i da sve mora biti po zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVJERITE ISPUNJAVATE LI UVJETE: /

Petrov na neobičan način traži šefa kabineta

Image
PROVJERITE ISPUNJAVATE LI UVJETE: /

Petrov na neobičan način traži šefa kabineta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo