PLENKOVIĆ JE NA POTEZU / Struka o Kujundžićevom mandatu: 'Prvorazredni je politički skandal da je uopće postao ministar'

Dok čekamo da premijer odluči hoće li se riješiti Milana Kujundžića, analizirali smo što je napravio u mandatu

28.1.2020.
8:05
VOYO logo

Jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 liječnika - i ne, to nije rekao neki fra Kujundžić nego ministar zdravstva Milan Kujundžić. Ta će izjava ostati zapisana u njegovoj ministarskoj biografiji. Pamtit će se i da se dva puta spasio od opoziva u Saboru. Danas, kad mu se stolica trese zbog afere s imovinskom karticom hvali se rezultatima.

''Izuzetno uspješno smo povlačili sredstva iz EU fondova u iznosu oko dvije milijarde opremajući brojne bolnice u RH. Dvostruko smo povećali broj specijalizacija, povećali plaće zdravstvenim radnicima za 18 posto, riješili prioritetne liste čekanja za bolesnike sa za po život opasnim bolestima, uredili kalendar naručivanja'', kazao je Kujundžić. Pohvalio se i Nacionalnim programom protiv raka. Sve to naravno treba biti u službi pacijenata, ali oni nisu zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Marina Novaković Matanić (RTL)

''Te stvari koje je on nabrojao su napravljene, ali pitanje je kako su napravljene. Mi kao udruga pacijenata smo reagirali prije tjedan dana baš na Nacionalni program kojega su njemu puna usta. Baš tog nacionalnog programa. Ja dolazim iz Karlovca gdje se taj preventivni program neće napraviti. Ako je nacionalni program onda to znači da svakom pacijentu u RH treba biti omogućen. On je izostavio šest županija, a to nije malo. Što je najgore, to je šest najsiromašnijih županija u RH'', upozorava predsjednica udruge pacijenata DIGNITAS-a Marina Novaković Matanić.

Hrvatsku je do sad napustilo više od 3.000 liječnika, medicinskih sestra i fizioterapeuta. Razlog su bolje plaćeni poslovi u Europi. Kad smo kod plaće, lani je Vrhovni sud presudio da država liječnicima mora platiti sve prekovremene. Postoji mogućnost da od 1. veljače liječnici odbiju raditi prekovremeno, a to znači kolaps. Uvjetima rada nisu zadovoljne ni medicinske sestre i tehničari.

Image
Foto: RTL

Adriano Friganović (RTL)

''Što nas smeta? Pa ono o čemu govorimo non stop. Dakle, da se sestre školuju, a da im se kvalifikacije na toj razini ne priznaju. Da radi puno manje sestara nego što je u sustavu, da su umorne i potplaćene. Plaća se nešto popravila, ali ne dovoljno da zaustavi sestre u odlasku'', upozorava predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva Adriano Friganović.

Povijest do sad ne pamti niti jednog ministra zdravstva koji je svoj mandat odradio do kraja. Kujundžić do sad ima jedan od najdužih mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Nataša Škaričić (RTL)

''Irelevantno je hoće li Milan Kujundžić sada snositi kakve političke konzekvence. Prvorazredni politički skandal je da je postao uopće ministar. To je čovjek koji je paralelno radio u bolnici i privatno. To je čovjek koji je držao dva seksualna zlostavljača u bolnici. Krenimo od toga da je u njegovom mandatu HLK svim liječnicima uplatila policu dopunskog u Croatia dopunskom osiguranju. Vjerojatno znate da je supruga ministra ravnateljica Croatia zdravstvenog osiguranja'', kaže novinarka Nataša Škaričić.

I dok pacijenti za MR abdomena na Rebru čekaju duže od dvije godine, a pacijentice UZV dojke na Svetom Duhu duže od godine dana, političke odgovornosti kod ministra zbog svih afera ni za lijek.

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Milan Kujundžić i Andrej Plenković (Tomislav Miletić / PIXSELL)

Na konferenciji za medije ministra smo podsjetili da se njegovu smjenu u Saboru tražilo zbog loših rezultata, a on sam priznaje da je krivo ispunio svoju imovinsku karticu te smo ga pitali kako da javnost ima povjerenje u njega kao ministra? ''Dat ćemo mi javnosti suditi, dakle sudit će meni javnost na parlamentarnim izborima'', odvratio je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A konačni sud o njegovoj političkoj sudbini sutra će dati njegov šef Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo