RIJEČ EKSPERTICE / Stručnjakinja za nekretnine objasnila zašto su cijene odletjele u nebo: 'Jedna je stvar potpuno kriva...'

Image
Foto: Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

U Zagrebu porast cijena polako slabi, ali na obali i dalje raste

4.4.2023.
11:30
Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Lana Mihaljinac, članica HGK-a u Udruženju nekretnina, gostovala je u Novom danu gdje je komentirala visoki rast cijena nekretnina.

Prosječna cijena kvadrata je u Zagrebu u 2022. bila 2114 eura, što je rast od 18,5 posto. “Raspon realiziranih cijena u Zagrebu je jako velik. Što se tiče najviših cijena, tu se sigurno radi o novogradnji i takvih je izuzetno malo. Prosjek ne govori dovoljno. Zagrebačko tržite moramo gledati kroz novogradnju i rabljene stanove”, rekla je Mihaljinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Realna tržišna cijena jako varira. Velike su razlike na osnovi lokacije, i mikrolokacije. Ako su rabljeni stanovi pitanje je kada su renovirani, je li zgrada održavana, koji je kat i ostalo. Ono što smo vidjeli zadnjih par godina je približavanje traženih cijena rabljenih stanova onima iz novogradnje. To je krivo jer se radi o potpuno različitim segmentima”, dodala je.

Image
NIJE KRIV EURO /

Trgovci iz HGK se jadaju: 'Mi smo uvijek krivi, a samo smo zadnji u lancu. Bili smo jako susretljivi i pazili na standard'

Image
NIJE KRIV EURO /

Trgovci iz HGK se jadaju: 'Mi smo uvijek krivi, a samo smo zadnji u lancu. Bili smo jako susretljivi i pazili na standard'

Nema dovoljno ponude

Napominje kako nemamo dovoljno ponude. Kaže kako broj izdanih dozvola to jasno pokazuje. Tu su i drugi faktori, poput inflacije i uvođenja eura koji su dodatno stimulirali kupce za kupnju stanova, a tu su i subvencije za kredite. Sve to više neće postojati. Euro smo uveli, a APN se vjerojatno više neće plasirati, tvrdi Mihaljinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako se uglavnom u medijima govori o traženim cijenama, a one su niže od realiziranih. U zadnje vrijeme se vide veća razilaženja između tih dvaju cijena. Naglašava kako smo vidjeli usporavanje u zadnjem kvartalu 2022. Razlog je i porast kamatnih stopa, a oni koji su ulagali radi eura i inflacije su se istrošili. Tu je i manjak stanova i ljudi jednostavno nemaju što kupiti.

U Zagrebu porast cijena polako slabi, ali na obali on i dalje raste. “Na moru tome dosta pridonose stranci. Postotak stranih kupaca se popeo do čak skoro 40 posto. Stranci vide Hrvatsku i kao investiciju kroz najam. To je loše jer si lokalno stanovništvo onda ne može priuštiti nekretninu”, rekla je Mihaljinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo