ŠTO SAD? / Talibani imaju samo jednog, zastrašujućeg neprijatelja, ali i moćnog saveznika: 'Imat će vrlo tajnu suradnju s Amerikom'

'Ovi napadi dronovima zadnja dva dana, moguće da će se nastaviti', upozorava Cvrtila

29.8.2021.
20:13
VOYO logo

U četvrtak je Islamska država izvela samoubilački bombaški napad ispred zračne luke, gdje se od 15. kolovoza i talibanskog preuzimanja vlasti nalaze tisuće Afganistanaca koji pokušavaju napustiti zemlju. S druge strane, danas su američke snage pogodile u Kabulu bombaša samoubojicu koji je automobilom pokušao napasti zračnu luku.

Stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila rekao je za RTL da se dogodio jedan veliki neuspjeh u Afganistanu nakon dolaska talibana i pada Kabula kada je krenula humanitana intervencija i evakuacija ljudi iz Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila je istaknuo da su u Afganistanu tijekom vremena ipak napravljeni određeni društveni iskoraci. Izgrađene su mnoge škole i infrastrukture, poboljšan status žena i sl. "Međutim, pitanje je što će sada sa svim tim uspjesima u tih 20 godina zapravo biti. Čini se kako će se sve to skupa vratiti negdje na početak, pitanje je kakav će taj početak biti", dodaje. 

Image
RAKETNI NAPAD U KABULU /

Amerikanci dronom pogodili vozilo ISIS-K prepuno eksploziva i spriječili novi teroristički napad

Image
RAKETNI NAPAD U KABULU /

Amerikanci dronom pogodili vozilo ISIS-K prepuno eksploziva i spriječili novi teroristički napad

Kako je stvorena talibanska snaga?

Smatra da je geostrateški cilj SAD-a bila kontrola nad zemljama u središnjoj Aziji te da se nisu fokusirali na talibane većim dijelom iz razloga što talibani u početku nisu bili jaka snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su se tek nakon nekoliko godina formirali. To je prepoznao bivši predsjednik Karzai koji je cijelo vrijeme govorio zapadnim saveznicima da trebaju pregovarati s talibanima, oni jesu određena snaga, možda u tom trenutku nisu bili vojna, a njemu je bilo jasno da ne može graditi Afganistan bez njih. Međutim, to su saveznici, a pogotovo SAD, odbijali. I naravno kad ih odbijate, kad ih isključujete, oni su promijenili taktiku, krenuli su prema terenu, krenuli su među ljude i počeli dobivati sve veću podršku i tako je zapravo stvorena ta snaga koju oni danas u Afganistanu imaju", objasnio je.

Islamska država - najveći neprijatelj

Cvrtila je uvjeren da neće doći do građanskog rata te da će talibanima biti najveći neprijatelj Islamska država koja smatra da su se talibani oteli temeljnim idejama i da su preliberalni. Pri tome smatra da Islamska država ne može pobijediti talibane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ne. Sami ne mogu, i vrlo vjerojatno će talibani tu imati suradnju s vanjskim saveznicima, vrlo tajnu suradnju sa SAD-om. Tako da ovi napadi dronovima zadnja dva dana moguće da će se nastaviti jer sami talibani neće moći savladati tu mrežu koja se stvorila", rekao je Cvrtila za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo