STRUČNJAK ZA SIGURNOST: / 'Mislim da je krajnje vrijeme da RH počne razmišljati o razvoju srpskih vojnih snaga'

Image
Foto: Profimedia

Srbija je u zadnje tri godine znatno povećala vojni proračun, ugovorila značajne i kvalitetne vojne nabave novih sustava te suradnju s Rusijom i Kinom

28.10.2019.
22:43
Profimedia
VOYO logo

Zemlje članice NATO-a u zadnje vrijeme značajnije podižu vojnu potrošnju, pogotovo nakon učestalih kritika iz SAD-a. Naime, SAD je svim članicama koje još nisu dosegnule ciljnu stopu od dva posto BDP-a kao minimum izdvajanja za vojsku dao rok od šest tjedana da, na papiru, navedu kako će dosegnuti tu razinu. Točnije, SAD više ne želi biti besplatni vojni i sigurnosni patron europskim zemljama.

Ljestvicu predvodi SAD sa 3,42% BDP-a, slijede Grčka sa 2,24%, Estonija sa 2,13%, kao i Velika Britanija. Rumunjska je narasla na 2,04%, Poljska i Letonija na 2,1%. Litva na 1,98%, Turska na 1,89%, Francuska 1,84%, pa Hrvatska sa 1,75%. Do nas je Slovačka sa 1,74%, slijede Norveška sa 1,70%, Crna Gora 1,65%, Bugarska 1,61%, Portugal 1,41%, Njemačka 1,36%, Nizozemska i Danska 1,35%, Kanada 1,27%, Albanija 1,26%, Italija 1,22%, Mađarska 1,21%, Češka 1,19%, Slovenija 1,04%, Belgija 0,93%, Španjolska 0,92%, a uvjerljivo je zadnji (i najbogatiji) Luksemburg s 0,55%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVE VOĐE HRVATSKE VOJSKE ZAJEDNO ĆE PROPJEŠAČITI 88 KILOMETARA: /

'Pokazat ćemo Domovini tko smo i kakvi smo!'

Image
NOVE VOĐE HRVATSKE VOJSKE ZAJEDNO ĆE PROPJEŠAČITI 88 KILOMETARA: /

'Pokazat ćemo Domovini tko smo i kakvi smo!'

Stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec zasad ne vjeruje da će se odmah pred članice staviti alternativa ili 2% BDP-a za vojsku ili van iz NATO-a, no kaže da prijelazno razdoblje neće biti dugo i da hrvatsko državno i vojno čelništvo o tome mora itekako voditi računa te biti svjesno obveza koje će proizlaziti iz dokumenta koji će za šest tjedana podastrijeti NATO-u.

Srbija povećala vojni proračun

Istodobno, Srbija je u zadnje tri godine znatno povećala vojni proračun, ugovorila značajne i kvalitetne vojne nabave novih sustava te suradnju s Rusijom i Kinom, a brzo obnavlja i domaću vojnu proizvodnju, s ciljem da opet postane vojno dominantna na jugoistoku Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogorec potvrđuje da se Srbija postupno profilira kao ozbiljna vojna sila na jugoistoku Europe te je njezina suradnja s Rusijom vrlo intenzivna, o čemu se malo piše/govori u relevantnim društvenim i medijskim krugovima kod nas. Isto tako, uz Bjelorusiju, Srbija je jedina europska država koja je pristupila ruskom ODKB-u, savezu za kolektivnu sigurnost, doduše na razini promatrača, ali s tom vojno-političkom asocijacijom redovito sudjeluje u zajedničkim vježbama.

"Mislim da je krajnje vrijeme da o takvom razvoju srpske vojne moći povedu računa sve relevantne institucije RH", kazao je Ogorec za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećavaju vojne izdatke

Srbija očito za sada spretno koristi donacije i pomoć ruskih i kineskih stručnjaka u razvoju oružja te su nadobudno povećali vojne izdatke na gotovo milijardu dolara godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo