Branimir Vidmarović za RTL Danas /

Stručnjak za Rusiju o detaljima inauguracije: 'Čudom od automobila kojim je stigao poručio je puno toga'

O Putinovim porukama s inauguracije i budućnosti Rusije za RTL danas govorio je politički analitičar Branimir Vidmarović

7.5.2018.
19:23
VOYO logo

Vladimir Putin, koji je u Rusiji na vlasti već 18 godina, danas je i službeno započeo novi šestogodišnji mandat. Građanima je obećao reforme u gospodarstvu i još svijetliju budućnost. Za premijera je pak ponovno predložio Dmitrija Medvedeva. Na inauguraciji je bilo oko šest tisuća uzvanika.

Putin je predsjednik s porukom - sve što je do sada činio, tijekom svjeg mandata imao je određenu poruku. Dokazao je to i tijekom današnjeg inauguracijskog govora kada je rekao da povijest ne prašta nedorečenost i ravnodušnost, no i činjenicom da je sam datum predsjedičkih izbora u Rusiji održan na dan aneksije Krima, dok je današnja inauguracija održana dva dana prije Dana pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Putinovim porukama i budućnosti Rusije za RTL Danas govorio je politički analitičar Branimir Vidmarović.

Je li i rusko automobilsko čudo s kojim se Putin dovezao na inauguraciju jednako tako još jedna njegova poruka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna snažna poruka kojom Putin želi poručiti da je spreman na izolaciju i da se želi i može nositi sa Zapadom. Taj automobil u potpunosti koncipiran i proizveden u Rusiji. Od motora W12 koji ima preko 800 konjskih snaga, transmisijom od 9 brzina, okretni moment od 1000 Nm... Sve je proizvedeno u Rusiji pa čak i aluminijski naplatci i gume. Ovo je blindirano čudo od šest tona i sedam metara. Navodno, kažu, da će automobil krenuti u komercijalnu proizvodnju i da će ga koristiti svi ruski činovnici koji je presjesti u automobil ruske proizvodnje koji se zove Aurus, što znači aurus, odnosno zlato i Rusija. Koštat će oko 90.000 eura". 

Unutarnji problemi su za Putina puno važniji od onih vanjsko političkih. Još ako Donald Trump suspenzira sporazum o sankcijama Iranu, zbog nuklearnog programa, cijena nafte će otići u nebo i to će biti velika pobjeda Vladimira Putina.

"To svakako, no on mora znati da će ovaj mandat proći u znaku unutarnjih problema. Ono o čemu se dosta malo kod nas u Hrvatskoj govori, a to je da Rusija ima problem sa smećem. Svega sedam posto smeća se reciklira, sve ostalo se zakapa. Nema čak ni palionica. Smeće je veliki problem, ali i veliki biznis. Tamo se vrti veliki novac. Nedavno je u gradu Volokolamsku nekoliko desetaka djece bilo otrovano plinovima koji su se širili s obližnjeg smetlišta. Ljudi su izašli na prosvjede, a ti prosvjedi su se brzo proširili diljem Rusije, a radi se zapravo o običnim ljudima, koji su van politike, koji su Putinovi birači, a nezadovoljni su takvim stanjem. Putin će morati riješiti te socijalne infrastrukturne probleme". 

Putinove vanjskopolitičke aktivnosti vezane su uz službena putovanja, a prvo će biti u Kinu nakon koje Putin ide u Njemačku, Austriju dok bi Hrvatska na red mogla doći iduće godine.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo