STRUČNJAK OTVORENO PRIZNAJE: / 'Relaksiranjem mjera moglo bi doći do povećanja zaraženih, ali spremni smo za više scenarija'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'U svemu su ključni ljudi, svi su pokazali visok stupanj odgovornosti i samo tako smo mogli uspjeti'

17.4.2020.
23:32
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Ivica Lukšić, maksilofacijalni kirurg i koordinator bolničkog liječenja za Grad Zagreb, trenutno i upravitelj respiratornog centra u KB Dubrava, gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u RH. Kazao je kako imamo organizirani zdravstveni sustav koji nije stao za druge pacijente.

Image
ŠEF RESPIRATORNOG CENTRA U KB DUBRAVA: /

'Sada je više pitanja nego dokazanih činjenica. Morat ćemo mijenjati mnoge navike'

Image
ŠEF RESPIRATORNOG CENTRA U KB DUBRAVA: /

'Sada je više pitanja nego dokazanih činjenica. Morat ćemo mijenjati mnoge navike'

"Ako gledamo zemlje u okruženju i bogatije zemlje s jačim zdravstvenim sustavom, zbog povoljne epidemiološke situacije koja je prije svega posljedica na vrijeme donešenih mjera od strane Ministarstva zdravstva i Vlade, ali i zbog izuzetne odgovornosti naših građana i pokazane solidarnosti, mi u Hrvatskoj imamo dosta povoljnu situaciju što nam je dalo vrijeme da se organiziramo najbolje moguće", rekao je Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres je sve zakomplicirao

Potres je dodatno uznemirio građane u doba epidemije, no Lukšić smatra kako je reakcija ministarstva bila dobra. "Ministarstvo zdravstva je promptno reagiralo, Beroš je okupio tim ljudi koji je aktivno promišljao mjere iz dana u dan i mi smo se tome prilagođavali. Na početku je bilo najvažnije izdvojiti ljude inficirane virusom i spriječiti širenje infekcije, no bilo je važno i reorganizirati zdravstveni sustav u hodu da se odrede mjesta za liječenje Covid pozitivnih bolesnika. Stvari su krenule brzo, ali je sve zakomplicirao potres i moralo se u hodu reorganizirati prije donešene mjere. Slušajući sve aktere odlučeno je da se u KB Dubrava organizira primarni intenzivistički respiracijski centar za zbrinjavanje teških i srednje teških bolesnika. To je postao back up Klinici Fran Mihaljević jer se u početku nije znalo koliki će biti priljev pacijenata i znali smo da su u infektivnoj klinici organičeni resursi za najteže bolesnike", rekao je Lukšić.

U KB Dubrava trenutno je 30 bolesnika koji se liječe od koronavirusa, od toga ih je petero na respiratoru. Uz pomoć vojske ispred klinike je podignuto šatorsko naselje s 200 kreveta s mogućnošću terapije kisikom. Ti su kapaciteti, srećom, još uvijek prazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoblje se brzo prilagodilo

Odluke su se donosile iz dana u dan, jednako su se brzo i mijenjale te je to dovelo do izgradnje stabilnog sustava, kaže Lukšić.

"Promišljalo se iz dana u dan o prioritetima. Primarno je bilo suzbiti širenje infekcije, odvojiti zarazne od onih koji to nisu i organizirati sustav najbolje moguće. S vremnom Ministarstvo zdravstva nije zaboravilo ostale bolesnike koji nisu inficirani, ništa nije stalo. Odabirom jedne bolnice kao centra rasteretio se ostatak bolničkog sustava i stvorili su se preduvjeti za vraćanje i normalno liječenje drugih bolesnika. Kao nadogradnja respiracijskog centra u Dubravi su se osposobili sve ostale specijalnosti, osoblje, za rad u drugim uvjetima. Za sve nas je ovo nova situacija za koju smo se morali obučiti, naučiti raditi u zaštitnim odijelima. Za sve to je trebalo vrijeme, a zahvaljujući dobroj organizaciji imamo sustav u kojem su zdravstveni radnici zaštićeni jer gledamo scenarije gdje unatoč brojnoj opremi i respiratorima, dolazi do ozbiljnih problema koji na koncu urušavaju sustav i dovode građane u opasnost. A to se događa ako nemate obučeno osoblje", rekao je Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je pohvalio doktoricu Alemku Markotić s kojom komunicira na dnevnoj bazi. Upravo intenzivnoj komunikaciji sa stručnjacima pripisuje uspješnost tijekom epidemije.

"Odlukom ministra mobilizirani su svi resursi u našoj zemlji i Hrvatska je podijeljena u četiri veća centra - Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Mobilizirani su zdravstveni djelatnici kao da radimo u četiri velike bolnice. Tako smo neke kolege poslali u drugu bolnicu na ispomoć. Dnevno se pokušavamo organizirati, prilagoditi izazovima i tu je izuzetno važna suradnja svih nas, dobra organiziranost i koordiniranost", naglasio je kirurg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme koje smo dobili s epidemijskim mjerama uvedenima na vrijeme, dalo nam je dovoljno vremena da se prilagodimo na ovakve situacije. Relaksiranjem mjera za očekivati je porast broja pozitivnih, ali i na to smo spremni", dodao je.

U svemu su ključni ljudi

U bližoj budućnosti su, kaže Lukšić, spremni na više scenarija, pa i one najpesimističnije. "Mogu reći da imamo dobro organiziran sustav, s varijantama za više scenarija i one najmanje optimistične prognoze. Svi smo se iskoordinirali i pokazali žilavost sustava. U svemu su ključni ljudi, svi su pokazali visok stupanj odgovornosti i samo tako smo mogli uspjeti", zaključio je Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo