STRUČNJAK O MILANOVIĆEVOJ 'SKROMNOJ' INAUGURACIJI: / 'Šalje jednu snažnu poruku, a opet, napravio je super stvar za sebe'

Image

Redatelj inauguracije u ovoj priči ne postoji i sve konce vuče Milanovićev stožer

18.2.2020.
9:26
VOYO logo

Svečana inauguracija izabranog predsjednika Zorana Milanovića održat će se danas, 18. veljače, na Pantovčaku. Za razliku od njegovih prethodnika, Milanović se odlučio na skromniju inauguraciju s tek nekoliko uzvanika. Zato će Milanović prisegnuti pred manjim brojem uzvanika, a među tim ljudima naći će se 19 njegovih suradnika, supruga Sanja, majka Gina, oba sina i nećakinja, cijeli državni vrh, predsjednik Vrhovnog suda i načelnik Glavnog stožera te bivši predsjednici među kojima i predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović te njezin suprug Jakov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Grabar-Kitarović će sutra posljednji put kao predsjednica prošetati crvenim tepihom na Pantovčaku. Nju će pak dočekati počasno zaštitna bojna uz tihi prijavak. Kako javlja RTL, tada će uzvanici sjediti na svojim mjestima, a bivšu predsjednicu dočekat će suprug, bivši prvi gospodin Jakov Kitarović. "Mi smo garda hrvatska" svirat će orkestar koji se tjedan dana pripremao za ovu svečanost, dok zapovjednik orkestra Oružanih snaga RH, pukovnik Miroslav Vukovojac Drugan, ističe da su uzbuđeni i da će sve proći u redu. Suci ustavnog suca izaći će iz biblioteke te će nakon njih Zoran Milanović sa suprugom izaći iz Sjevernog salona. Tada će stati za govornici odakle će poslušati hrvatsku himnu u izvedbi legende hrvatske estrade Josipe Lisac i Zvjezdana Ružića.

Image
HOĆE LI POLJUBITI ZASTAVU I REĆI 'TAKO MI BOG POMOGAO'? /

Šef Milanovićevog ureda otkriva detalje inauguracije na Pantovčaku

Image
HOĆE LI POLJUBITI ZASTAVU I REĆI 'TAKO MI BOG POMOGAO'? /

Šef Milanovićevog ureda otkriva detalje inauguracije na Pantovčaku

Nakon prijma domjenak, a nakon toga slijedi primopredaja Ureda... i to je to

Nakon himne slijedi svečana prisega izabranog predsjednika koja će izgledati ovako: desna ruka stajat će mu na Ustavu dok će lijeva ruka biti u zraku. Poslije tog čina potpisat će prisegu, a nakon toga slijedi Milanovićev govor u trajanju od 20 minuta. Svirat će i klapska obrada pjesme "Moja zemlja", što je original Vice Vukova. Domjenak uz koktel tada stiže na red za goste te nakon toga slijedi primopredaja Ureda predsjednika i to je otprilike to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka inauguracija bila ona velika ili mala zahtijeva isti broj priprema, ovisno je samo koliko ljudi zovete. Mi smo krenuli raditi na inauguraciji tjedan dana nakon pobjede u suradnji s timom predsjednice tu u Uredu i dosad je prošlo u najboljem redu i mislim da će biti to jako lijepo", komentirao je za RTL Bartol Šimunić, član Milanovićeva izbornog stožera.

Stručnjaci podijeljenog mišljenja oko 'skromne' inauguracije

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra da je "skromna" inauguracija pragmatična jer s jedne strane šalje snažnu poruku da se stvari zaista mijenjaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Rovinj: Weekend Media Festival, panel West Wing - Kako savjetovati predsjednika 22.09.2018., Rovinj - 11. Weekend Media Festival. Panel West Wing - Kako savjetovati predsjednika. Kresimir Macan. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

"On je istovremeno uštedio novac, napravio je malu inauguraciju, poslat će poruku može biti malo, a super, a opet je u isto vrijeme napravio super stvar za sebe – ne mora zvati Vučića, ne mora se nikome ispričavati što dolazi ili ne dolazi, koji su željeni gosti, što će s njima tijekom dana, za koga trenutačno nije zgodno da ne dolazi, jednostavno mir u kući", komentirao je Macan za RTL.

Prisega novog predsjednika je najviši čin u hrvatskoj politici, koliko god Milanović možda htio pobjeći od toga. Komunikacijska stručnjakinja Bianca Matković smatra da se s protokolom ne bi trebalo pregovarati. Navodi da je protokol propisan i da je uvijek u takvim događajima sve propisano do najmanjih detalja - od rasporeda sjedenja preko trajanja pa do "nekakvog odijevanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija neće doći na inauguraciju

Na današnjoj generalnoj probi Milanović nije sudjelovao, no kasnije je došao ne bi li se i sam uvjerio da je sve spremno za sutrašnju svečanost. Redatelj inauguracije u ovoj priči ne postoji i sve konce vuče Milanovićev stožer. Premda je događaj manji, ipak je zahtijevan i to nije nimalo lak zadatak.

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsel

Gotovo svi uzvanici su potvrdili svoj dolazak, osim ministra financija Zdravka Marića koji se ispričao i rekao da ima nenajavljeni put malo prije inauguracije. Grabar-Kitarović je poslijepodne iskoristila za opraštanje s ljudima s kojima je radila cijeli mandat, ali i sa savjetnicima koji sutra s njom odlaze s Pantovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike