'REZANJE I POVEĆANJE PLAĆA?!' /

Stručnjaci u čudu: 'MOST istovremeno zagovara dijametralno suprotne stavove - treba biti oprezan!'

Najspominjanija riječ uz MOST je reforma. Više puta predsjednik MOST-a spominjao je reforme u javnom i lokalnom sektoru, pravosuđu, reforme poreznog, monetarnog sustava - i od toga tvrde neće odustati niti u pregovorima sa SDP-om i HDZ-om. Provjerili smo što je to MOST govorio u kampanji, i što o tome misle stručnjaci

11.11.2015.
20:55
VOYO logo

Od izborne noći do prvih pregovora - u MOST-u od reformi ne odustaju. Pa ako to znači i spajanje nemogućeg - HDZ-a i SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od naših zahtjeva za reformama koji smo naveli u programu nećemo odustati i to je prvi uvjet, a drugi je da svi sjednemo za stol", rekao je danas Božo Petrov.

U službenom programu MOST-a reforme su okvirno navedene, a detalje su otkrivali u kampanji. Među prvima se spominje reforma javne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže smanjivanje broja županija, predlažu 3-5 regija, za drastično su smanjenje broja lokalnih dužnosnika i ukidanje zamjenika načelnika. Za efikasniju i manju upravu - pa i testove za sve službenika znaju li raditi- čime bi se rješavalo uhljeba. Mjere koje stručnjaci hvale, no za koje su potrebne promjene Ustava, za što treba dvotrećinska većina u Saboru.

"Čini se da je sada ispunjeno što prije nije bilo, a to je ta famozna politička volja. Zbog toga što bi se imalo snažnije jedinice, koje će obavljati veće poslove, građanima bolje usluge, tako da je to na dugi rok isplativa investicija. Racionalna organizacija države je uvijek isplativa", smatra stručnjak za upravno pravo Vedran Đulabić.

Porezno rasterećenje tvrtki glavna je okosnica ekonomskog programa.

Uštedjeli bi na smanjivanju broja političara - 30 posto manje zastupnika do 110, i 30 posto manje plaće, do 9999 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirovine bi povisili za 1 posto svake godine, a s druge strane država bi davala plaće radnicima propalih tvrtki. Govore o smanjivanju poreza, i za njih postoje 4 poreza - PDV, porez na dohodak, poticaj i porez na bogate.

"Ako netko zagovara rezanje i štednju, a istodobno zagovara povećanje plaća, odnosno, jamstvo plaća od strane države, onda su to dijametralno suprotni stavovi i to ne može ići pod isti zajednički nazivnik i treba biti oprezan", poručuje ekonomski stručnjak Luka Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U monetarnoj politici - predlaže se ukidanje devizne klauzule, pretvaranje svih kredita u kunske, davanje HNB-u ovlasti da izravno financira državu.

Za ekonomiste to bi značilo potonuće kune i divljanje inflacije. HDZ i SDP o tome se nisu izjasnili, no pregovori su tek počeli, a zahtjevi MOST-a još točno nisu definirani. 

"Riječ je o pregovorima, dogovorima, o kompromisima, ustupcima", kaže Brkić.

Jedno je jasno, Hrvatskoj trebaju reforme, i to one najbolje za državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo