'Gorjelo je i nebo i zemlja' / Stravično svjedočanstvo iz Borova Naselja: 'Klali su redom, iživljavali se na ranjenima i nemoćnima...'

U Borovu Naselju nije bila Hrvatska vojska, već zatočeni civili i ranjenici improvizirane ratne bolnice

19.11.2019.
20:00
VOYO logo

Dan nakon Kolone sjećanja, još jedna tužna obljetnica u Vukovaru - 19. studenoga 1991. na stavičan način ubijena je 51 osoba u Borovu Naselju, a tijekom tromjesečne opsade ubijeno je 176 ljudi. Za mnogima od njih još se traga, a za ovaj zločin nitko nikada nije odgovarao.

U Borovu Naselju nije bila Hrvatska vojska, već zatočeni civili i ranjenici improvizirane ratne bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su ubijeni hladnim oružjem, a njihova tijela bačena su u Dunav. Za više od 60 ubijenih u Borovu Naselju i dan danas se traga. Stoga je ministar branitelja ponovio  kako "u Vukovaru nije djelovala samo paravojska već profesionalna JNA koja prema vojnim pravilima i proceduri ima precizan protokol i spise gdje su tijela nestalih".

No, kako Beograd ni nakon dvadeset osam godina ne dostavlja spise, stigla je podrška iz Bosne, ali i iz Srbije. Udruga "Žene u crnom" stoji uz vukovarske majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto sramnih činova podizanja spomen-ploče onima koji su odgovorni za razaranje Vukovara, najstrašnijeg barbarskog uništavanja gradova u ratu, da se državi Srbiji po tko zna koji put obratimo da utvrdi odgovornost i pokrene sudske postupke za ubijanje ovog grada", rekla je Staša Zajović iz udruge "Žene u crnom" iz Beograda.

Taj dan je u Borovu Naselju bio i branitelj i logoraš Ilija Ačkar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je gorjelo i nebo i zemlja. Znate, scene iz Borovo Commercea koji je granatiran, taj beton je gorio kao papir, deke su se počele savijati, padati, pucato, postojala je opasnost da 2000 ljudi koji su bili unutra ostanu zatrpani i izgore. Zatražili smo prekid, rekli da ćemo prestati pružait otpor samo da se radnici izvuku van. Neprijateljska sila okupila se u krug oko Commercea i obučare s tenkovima, a po 'džepovima' su klali i ubijali redom, nikog nisu propuštali", rekao je Ačkar u razgovoru za RTL Danas.

"Ne da nisu štedjeli, nego kao malo dijete kad dobije sladoled, ne zna ga jesti, ali zna se mazati njime. Slavili su, iživljavali se na nemoćnima i ranjenima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ačkar ne vjeruje da će se pitanje nestalih riješiti u bliskoj budućnosti: "Spisi neće doći sve dok je ijedan od sudionika u zločinu živ. Tek onda možda, no ja sam izgubio svaku nadu da ćemo to saznati".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo