NADREALNI PRIZORI U CERNI / Eutanazirane svinje leže po ulicama: 'Ovo je žalosno i prestrašno. Pa gdje su tu higijenske mjere?!'

Image
Foto: Facebook/Ceranci

U srpnju je, naime, stupilo na snagu novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge

16.9.2023.
14:06
Facebook/Ceranci
VOYO logo

U Facebook grupi Ceranci pojavile su se fotografije eutaniziranih svinja koja leže po ulicama.

"Andrijaševci upravo sada", napisao je jedan korisnik te grupe uz priložene fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eto kažu raširila se bolest, pa gdje su tu higijenske mjere, na sred ulice stoje eutanizirane svinje, pre strašno, gdje je sad ta nadzorna inspekcija, gdje su dezo barijere i sve ostalo što zahtijevaju od nas?", piše u komentarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Užas", "Ovo je tako žalosno i uz to prestrašno", još su neki od komentara, dok nekolicina apelira: "zovite novinare!".

Novo rješenje na snazi

U srpnju je, naime, stupilo na snagu novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge, kojim su uz ostalo općine Cerna, Štitar i Gradište u Vukovarsko-srijemskoj te Slavonski Šamac u Brodsko-posavskoj županiji proglašene zonom zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, novim se Rješenjem kao zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja određuju područja zone zaštite u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a zone nadziranja uključuju i dijelove Osječko-baranjske županije.

Na snagu stupila i nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje

“Novim se Rješenjem općine Cerna, Štitar i Gradište koje se nalaze u Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašavaju zonom zaštite kao i općina Slavonski Šamac u Brodsko-posavskoj županiji. Navedene su općine prethodnim Rješenjem bile određene kao zone nadziranja”, ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vrlo teška situacija /

Na Petrovoj farmi eutanazirano 700 svinja zbog afričke kuge. Hoće li državna potpora biti dovoljna da pokrije štetu?

Image
Vrlo teška situacija /

Na Petrovoj farmi eutanazirano 700 svinja zbog afričke kuge. Hoće li državna potpora biti dovoljna da pokrije štetu?

Kao zaraženo područje zbog izbijanja afričke svinjske kuge u divljih svinja i dalje su određeni dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, objašnjavaju iz Ministarstva, iz kojeg ponovno apeliraju na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Osim toga, na snagu je stupila i nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima, izvijestili su tada iz Ministarstva poljoprivrede.

POGLEDAJTE VIDEO: Načelnik općine u kojoj se pojavila afrička svinjska kuga: 'Izgleda da je potvrđen po jedan slučaj u Rajevom Selu i Gunji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo