STRANKE SLAŽU IZBORNE LISTE: / Miroslav Škoro ide s 'anonimcima', SDP s 'klincima', a HDZ? Oni igraju na sigurno

Image
Foto: PIXSELL

Možda ponajvećeg 'kapitalca' ulovila je Stranka s imenom i prezimenom, koja će na listi u prvoj izbornoj jedinici vjerojatno imati dugogodišnjeg ravnatelja bolnice Srebrnjak, pedijatra Boru Nogala

22.5.2020.
10:58
PIXSELL
VOYO logo

Parlamentarni izbori u pravilu "izbacuju" nova lica na političkoj sceni, od kojih neka dođu do Sabora, neka se održe i duže od jednog mandata, a neka nestanu kako su se i pojavila. Most je, recimo, uoči ovih izbora osvježio redove novim licima: filozofkinjom Marijom Selak Raspudić, vjeroučiteljem Marinom Miletićem i načelnikom općine Podbablje u Imotskoj krajini Antom Kujundžićem.

U Domovinskom pokretu Miroslava Škore bit će, među ostalima, tzv. "doktorica sreće" Anita Freimann, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Škorina sumentorica u obrani doktorskog rada, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KREĆE RAT KAKAV DOSAD NISMO VIDJELI: /

Škoro pada, Most se nada uskrsnuću preko novog čovjeka, a HDZ čeka povratak svog generala

Image
KREĆE RAT KAKAV DOSAD NISMO VIDJELI: /

Škoro pada, Most se nada uskrsnuću preko novog čovjeka, a HDZ čeka povratak svog generala

SDP se okreće mladim kadrovima

Uz Škoru je i bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel, a na parlamentarne izbore s njima bi mogao i bivši HDSSB-ovac Krešimir Bubalo. Škoro je donedavno odbijao mogućnost da mu se pridruže bivši kadrovi Branimira Glavaša, ali čini se da je s Bubalom ipak drukčija priča. Nakon Željka Pervana, uz Škoru je još jedan komičar, Davor Dretar Drele.

Politikom novih lica vodit će se i šef SDP-a Davor Bernardić, koji na liste za Sabor svakako planira staviti pripadnike jedne nove generacije političara stasale u stranci, ali koji su se dokazali na terenu, u svojim lokalnim sredinama, piše Večernji list. Tako će u 10. (dalmatinskoj) izbornoj jedinici, na visokim mjestima SDP-a biti gradonačelnica Supetra Ivana Marković i mladi gradonačelnik Ploča i liječnik Mišo Krstičević. SDP bi više mladih "uzdanica" mogao imati i u 8. izbornoj jedinici i to, kako se čuje, kadrove potpredsjednika stranke i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz SDP-a kažu za Večernji list da Bernardić računa i na Mirelu Ahmetović, načelnicu Omišlja na Krku, a u slučaju SDP-ove pobjede Loris Rak spominje se kao mogući ministar prometa, a Vojko Braut kao ministar pravosuđa.

Stranka s imenom i prezimenom 'ulovila kapitalca'

Večernji list procjenjuje da je možda ponajvećeg "kapitalca" ulovila Stranka s imenom i prezimenom, koja će na listi u prvoj izbornoj jedinici vjerojatno imati dugogodišnjeg ravnatelja bolnice Srebrnjak, pedijatra Boru Nogala. Osim njega, Stranka s imenom i prezimenom na listi će imati i jednog maestra, dirigenta opere HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci Igora Vlajnića, koji im je jedan od aduta u 8. izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, HDZ će se uglavnom osloniti na prokušani kadar. Na listama bi se trebali naći mladi ministri poput Marija Banožića i Josipa Aladrovića, koji na prošlim izborima nisu ni bili kandidati za Sabor. Visoko mjesto na listi u jednoj od zagrebačkih izbornih jedinica vjerojatno će dobiti i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je popularnost stekao u borbi protiv koronavirusa. Odlazak Ivana Penave s cijelim vukovarskim Gradskim odborom HDZ-a ondje je u prvi plan izbacio Nikolu Mažara, šefa Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

On će kao povjerenik voditi vukovarsku organizaciju stranke do izbora novog vodstva, a njegovo ime očekuje se na izbornoj listi u 5. izbornoj jedinici čiji će nositelj biti ministar financija Zdravko Marić. Neka mjesta na HDZ-ovim listama popunit će i kadrovi koalicijskih partnera, poput HSLS-ovca Darija Hrebaka te nezavisnih Marijane Petir i Branka Hrga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo