POREZNICI STISLI ISELJENIKE / Stranci u Hrvatskoj objašnjavaju obrnuti primjer: 'Pa ne plaćaš porez po državljanstvu'

Porezna uprava se nakon nekoliko godina sjetila utjerivati porezni dug od iseljenika, dok stranci u Hrvatskoj objašnjavaju kako se to u njihovim zemljama ne radi

20.2.2022.
18:25
VOYO logo

Od Hrvatske možete pobjeći ali od poreza ne možete. To bi trebao biti slogan Porezne uprave koja se nakon nekoliko godina sjetila utjerivati porezni dug od naših gastarbajtera, kaže se u prilogu RTL Direkta.

Iako su naši iseljenici u EU prema međunarodnom ugovoru sada porezni obveznici zemalja u kojima rade, ako su još uvijek rezidenti u Hrvatskoj tada moraju platiti razliku poreza pod uvjetom da je porez u njihovim sadašnjim zemljama manji nego u Hrvatskoj. No, budući da ih godinama nitko za to nije pitao, mnogima su se skupili golemi iznosi, pogotovo obrtnicima, a nekima prijete i ovrhe. RTL je provjerio kakva je obrnuta situacija, među strancima koji žive u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA ONE KOJIMA NIJE JASNO /

Porezna objasnila tko sve treba prijaviti dohodak iz inozemstva, modele obračuna i naveli primjere: 'Ako ste Hrvat koji se odselio...'

Image
ZA ONE KOJIMA NIJE JASNO /

Porezna objasnila tko sve treba prijaviti dohodak iz inozemstva, modele obračuna i naveli primjere: 'Ako ste Hrvat koji se odselio...'

'Slovačka od mene ništa nije tražila'

Slovakinja Daniela Đuzel živi u Rijeci, ali na njezinu riječku adresu ne dolaze obavijesti o poreznom dugu.

"Slovačka od mene ništa nije tražila. Ja sam se ovdje došla prijaviti, dobila sam privremeni boravak i morala sam čekat pet godina da dobijem trajni. Uvijek mi je trajni bio tamo i ništa nisu od mene tražili. Samo se sjećam da me zbog plaćanja smeća mama tražila da dam izjavu da više ne živim na tamošnjoj adresi', kazala je Daniela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje objašnjava kako je s 19 godina odselila u Češku gdje je živjela 13 godina.

'Tamo mi je bio radni odnos kad sam već živjela u Hrvatskoj, a porodiljni mi je bio do 4. godine djece. Ovdje sam živjela i dobivala novac za porodiljni iz Češke", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Logično je da platiš porez gdje imaš prebivalište'

Felix Wensveen je u Rijeku doselio iz Nizozemske. Profesor je na Medicinskom fakultetu, ali da shvati način na koji Hrvatska funkcionira, kaže, i samom bi mu trebala predavanja.

"Ne znam sad kako EU gleda na takve stvari, jer to je sve spojeno sad. Meni se čini logično da platiš porez gdje imaš prebivalište, a ne po državljanstvu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On u Nizozemskoj ne mora plaćati porez. Ali morao bi kada bi posjedovao neko bogatstvo.

"Ako radiš u Hrvatskoj, tu plaćaš porez. Ako nemaš tamo neki stan ili veliki novac, onda ne trebaš platit porez u Nizozemskoj. Ja sam registriran u Haagu da sam Nizozemac u inozemstvu i tamo više ne plaćam porez", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Alexandrous plaća porez ovdje, ne u Grčkoj

Grk Alexandrous Goulakos je od ove godine porezni obveznik u Hrvatskoj.

'Plaćam porez ovdje. Ali za period preseljenja, još nije konačno gdje ću morati plaćati porez", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svo troje kažu da iz Hrvatske ne žele otići. A razloge bi, kažu, mogli nabrajati do sutra.

"Zagreb je kao mali Beč. Ali, ljudi su puno ljubazniji, mediteranskog mentaliteta i otvorena srca", kaže Alexandrous.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim sve. Kultura, hrana, priroda je jako lijepa. Tako da sam zahvalan što mogu tu biti. Neke stvari su slabije regulirane nego što sam navikao u Nizozemskoj. Tamo sve ima svoje pravilo i svi prate sve. Tu se moraš malo snaći", rekao je Felix.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo