SAD JE MALO JASNIJE / Evo što trebaju napraviti hrvatski radnici koji rade vani da ne bi dvaput platili porez: 'Sama odjava u MUP-u nije dovoljna'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ravnatelj Porezne uprave, Božidar Kutleša objasnio je da prijavom poreza na dohodak u inozemstvu nisu obuhvaćene cijele obitelji koje su se iselile iz RH do 2016. i oni koji su se odjavili iz Porezne uprave

14.2.2022.
22:44
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Porezna uprava poziva sve građane Hrvatske ostvaruju dohodak u inozemstvu da ga prijave i u Hrvatskoj. No, taj je potez otvorio mnogo pitanja, koja se odnose uglavnom na to tko treba prijaviti porez, tko ima status rezidenta i kako se računa iznos dodatnog poreza.

Ravnatelj Porezne uprave, Božidar Kutleša je za HRT pojasnio da se rezidentom u porezne svrhe smatra hrvatski državljanin koji ima prebivalište, boravište i uske životne interese u Hrvatskoj. Upravo su ti životni interesi jedan od prijepora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OBITELJ ŽIVI U AUSTRIJI, A MAJKA...' /

Raspetljavamo goruću temu: Evo zašto radnici koji rade vani strepe od poreznih rješenja, ali i tko će sve morati platiti

Image
'OBITELJ ŽIVI U AUSTRIJI, A MAJKA...' /

Raspetljavamo goruću temu: Evo zašto radnici koji rade vani strepe od poreznih rješenja, ali i tko će sve morati platiti

"Sama nekretnina ne znači rezidentnost u RH, čak i u slučaju da se takva nekretnina iznajmljuje. Jedan Slovenac koji kupi nekretninu u RH definitivno neće biti rezident RH, već ostaje rezident Republike Slovenije, no za iznajmljivanje nekretnine u RH platit će odgovarajući porez", pojasnio je Kutleša.

Odjava i u Poreznoj upravi

Istaknuo je da hrvatski rezidenti nisu cijele obitelji koje su se iselile prije 2016. godine. "Nemaju nikakve obveze niti će ih Porezna uprava teretiti za bilo kakve poreze. Od 2016. naovamo trebali bi regulirati svoj status, odnosno odjaviti svoju rezidentnost u RH putem TI-obrasca", rekao je Kutleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, podsjetio je, potpisala ugovore o sprječavanju dvostrukog oporezivanja sa 66 država. Oni funkcioniraju po principu izuzimanja i uračunavanja. No, ne djeluju, ako se građani ne odjave i u Poreznoj upravi. "Sama odjava u MUP-u nije dovoljna što se tiče porezne rezidentnosti", istaknuo je Kutleša i razriješio jednu od najvećih dvojbi.

Šest godina za analizu podataka

Objasnio je i zašto je Porezna uprava tek sad krenula u lov na porez na inozemne dohotke. Istaknuo je da podaci koje zaprimaju iz Poreznih uprava drugih država dolaze sa zakašnjenjem. Dok se oni obrade i dok se utvrdi činjenično stanje za oporezivanje, prođe, eto, šest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naglašavam da se radi jedino o rezidentima koji žive i čiji su životni interesi usko vezani za teritorij RH. Svi oni koji nisu već dugo sa svojim obiteljima u RH, njih Porezna uprava neće ni zvati niti će ih za ikakve poreze dodatno teretiti", ponovio je Kutleša.

Sve informacije o oporezivanju inozemnih dohodaka nalaze se na internetskoj stranici Porezne uprave, a građani se sa svojim pitanjima mogu javiti referentima u ispostavama te pomoću ePorezne, odnosno sustava Pišite nam, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo