ŠTRAJKU NEMA KRAJA, RODITELJI ZABRINUTI, ALI RASTE I STRAH KOD DJECE: / 'Ne želimo da nam smanje praznike, a ni školu subotom!'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Da nam smanje zimske praznike, to stvarno nitko ne želi. A pomicanje matura nam isto nije najdraže, jer opet ljeto gubimo'

8.11.2019.
20:33
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Hoće li učenici zbog štrajka prosvjetara izgubiti dio odmora, pitanje je koje sve više zanima roditelje. Nadoknađivanje nastave subotom također nije nešto što je najdraže učenicima i roditeljima. Zabrinuti su i maturanti koji inače podržavaju profesore, jer mnogi upravo subotu koriste za pripremu mature, javlja RTL.

"Mi smo maturanti i velika većina nas će ići na pripreme za maturu vikendom, tako da nam ne bi pasalo subotom nadoknada", kaže maturantica Klara Kulić. "Da nam smanje zimske praznike, to stvarno nitko ne želi. A pomicanje matura nam isto nije najdraže, jer opet ljeto gubimo", dodaje njezina kolegica Helena Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠKOLSKI SINDIKATI NE ODUSTAJU: /

Štrajk ide dalje, objavljeno je gdje neće biti nastave u ponedjeljak

Image
ŠKOLSKI SINDIKATI NE ODUSTAJU: /

Štrajk ide dalje, objavljeno je gdje neće biti nastave u ponedjeljak

Četiri mogućnosti

Postoje četiri moguće opcije kako nadoknaditi izgubljeni sate tijekom štrajka. Jedna je mogućnost da se nadoknade nenastavnim danima, subotom. U slučaju da štrajk potraje, zadnje su opcije skraćivanje praznika i produljenje školske godine.

U zagrebačkoj Desetoj gimnaziji "Ivan Supek" zbog štrajka je do sada izgubljeno pet nastavnih dana. "Vidjet ćemo po predmetima ovisno o fondu sati, koji se treba nadoknaditi pa onda možda neku subotu odradimo", rekla je ravnateljica Željka Frković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ako roditelji odbiju poslati dijete u školu?

U Ministarstvu obrazovanja kažu da se nadoknada održava ponajprije zbog učenika te da ne mogu utjecati na odluku roditelja, koji su odgovorni za svoje dijete, ako ga odbiju poslati u školu.

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Sveta Klara neće biti odraživanja nastave subotom. Kažu da će izostanak djeteta opravdati u slučaju da ne može doći zbog već isplaniranih obveza. "Naravno da ćemo se postaviti da će biti opravdano i da će imati potpunu podršku. Svaku ispriku ćemo uvažiti", naglasila je ravnateljica OŠ Sveta Klara Tajana Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo