Štrajkašima Večernjeg ne daju ni blizu redakciji?!

Javni prosvjed tristotinjak novinara i fotoreportera završio je pred zgradom Večernjeg lista.

25.3.2011.
12:57
VOYO logo

Prosvjedu se odazvalo oko 300 ljudi, a osim novinara i fotografa pretežno iz najvećih medijskih kuća - Styrie, Europapress Holdinga, Novog lista i HRT-a, u prosvjednoj povorci viđeni su i sindikalci (Mijat Stanić, Krešimir Sever, Spomenka Avberšek, Vilim Ribić, Mislav Stipić, Mladen Novosel...), neki čelnici nevladinih udruga i nekoliko političara poput Dragutina Lesara i Pere Kovačevića.

Nakon završnog dijela u kojemu su se organizatori obratili kolegama novinarima, skup je zaustavljen na zapadnom ulazu u zgradu Večernjeg lista. Postavljanjem klupe kojom je sužen prolaz kroz hodnik što vodi do prostorije predviđene za štrajkaše te četvorice zaštitara, Uprava je blokirala daljnji prolaz prosvjednicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zanimljivo je da je 15-ak minuta nakon toga prozivani član Uprave Večernjeg lista, direktor izdavačke kuće Styria za Hrvatsku Boris Trupčević primio sindikalce Severa, Novosela i Stipića na razgovor, nakon što ga je nazvala logističarka Večernjeg Ratimira Šimundić. O čemu su razgovarali zasad nije poznato.

No, sigurno je bilo riječi o glavnim porukama skupa koje su Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo organizirali u 11 sati, a zatim poveli šetnju solidarnosti s Večernjakovcima u štrajku, koja je završila ispred zgrade njihovog lista na Slavonskoj aveniji 4. .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borba protiv rada na crno nije borba protiv prava na rad!", "Hrvatski novinari, ujedinimo se! Za kolektivni ugovor se moramo izboriti, nitko nam ga neće pokloniti!", "Zajedno za neovisne medije! Obranimo pravo društva da zna!", "Bez radnih prava nema novinarskih sloboda!", "Bez slobode medija nema demokracije" i, naravno, "Generalni štrajk", transparenti su koji su dominirali skupom kojemu je krajnji cilj, da se zaključiti iz poruka govornika - sastavljanje granskog kolektivnog ugovora na državnoj razini za novinare.

"Gospodin (Klaus op.a.) Schweighofer, član uprave Styrie na posljednjem je razgovoru sa štrajkaškim odborom poručio da će uprava pomno pratiti što sve govorimo tijekom štrajka.. Pa kad već pomno prate, javno pitam pred ovim veličanstvenim skupom slobode i novinarstva - iz više izvora čuli smo da je mjesečna plaća predsjednika Uprave VL-a Borisa Trupčevića 105.000 kuna!", kazao je Željko Valentić iz štrajkaškog odbora, nakon čega su novinari počeli skandirati : "Srami se!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa kada je već tolika", nastavio je i zaključio: "a s obzirom da on maše prosjekom naših plaća, neka kaže kolika je njegova!" Predsjednik HND-a Zdenko Duka Trupčevića je pozvao da ode i prozvao ga kao glavnog krivca za nastalu situaciju. Uprava Večernjaka pozvana je na pregovore o kolektivnom ugovoru.

Istaknuo je kako ovo nije borba samo Večernjeg lista, nego svih novinara u Hrvatskoj. Upravu Styrie prozvao je zato što hrvatski novinari imaju manja socijalna prava od kolega u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege, danas smo pokazali da smo u stanju podržati jednu redakciju, sutra će možda trebati podržati drugu i sve nas", kazala je šefica Sindikata novinara Gabrijela Galić poručivši da današnji prosvjed treba pokazati na koji način treba nastaviti borbu za kolektivne ugovore u svim redakcijama, kao i granski kolektivni ugovor za novinare. Borba nije gotova, istaknula je.

"Inspekcija još nije došla. I neće. Zar to nije simptomatično? Zar to nije jasno po sebi i zar ne pokazuje da se radi o dealu vlasti i medijskih tajkuna, a na štetu novinara, javnosti i njenog prava da zna istinu?", istaknuo je Anton Filić, glavni sindikalist u Večernjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigovorio je Večernjem listu što nije objavio niti vijest o tome da je štrajkaše iz Večernjeg primio predsjednik Ivo Josipović.

"Naše glavno uredništvo misli da će sve probleme riješiti ako ugura glavu u pijesak. Ali, nisu oni ugurali glavu u pijesak, nego u nešto mnogo smrdljivije od toga", kazao je Filić, na što su novinari počeli skandirati "Javi se!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedna povorka počela je ispred Novinarskog doma u Perkovčevoj 2., kretala se Savskom sve do Slavonske gdje je pred zgradom Večernjaka planiran završni dio skupa.

Novinari Večernjeg lista štrajk su započeli 23. ožujka 2011. godine zbog kolektivnog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić u pozivu na prosvjed navela je kako se njime pridonosi borbi svih novinara za zaštitu temeljnih radnih i profesionalnih prava kolektivnim ugovorom.

"Pozivamo sve kolege i kolegice iz Zagreba da se u što većem broju odazovu pozivu na javni prosvjed i time izraze solidarnost s novinarima Večernjeg lista kao i svoju spremnost i odlučnost da se i sami uključe u obranu sve ugroženijih prava novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, novinari net.hr-a odlučili su se solidarizirati i podržati kolege iz Večernjeg lista koji štrajkaju od 23. ožujka zbog nemogućnosti dogovora s Upravom oko kolektivnog ugovora. U vremenu od 11 do 12 sati zaustavili smo rad i nije bilo promjena na našim portalima.

Na sat vremena, podržavajući kolege iz Večernjaka, svoj rad su zaustavili i brojni novinari u drugim redakcijama diljem zemlje. Glas Istre, pak, u podršku večernjakovcima stupio je u cjelodnevni štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjer ovoga što se događa u Večernjem listu identičan je onome što proživljavaju radnici u Glasu Istre. Nema više naši i vaši štrajkovi, svi poslodavci u medijima postupaju na identičan način, žele ukinuti kolektivni ugovor tamo gdje on još postoji i što veći broj radnika prebaciti u status obespravljenih honoraraca. Novinar koji strahuje hoće li sutra još raditi, ne može na slobodan i častan način obavljati svoju djelatnost", kazala je povjerenica Glasa Istre Maša Jerin.

Zaposlenici koji ne sudjeluju u štrajku reagirali su na prozivke svojih kolega i prozvao ih da ugrožavaju njihova prava na rade te dodatno pogoršavaju situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Večernji list nije samo Večernji list d.d. i to je činjenica koju nitko od nas ne može promijeniti. Večernjakova grupa poduzeća zbog kojih svaki dan izlazi Večernji list bitno je veća od samo Večernjeg lista d.d.; u ostatku grupe ima nas dva i pol puta više nego u Večernjem listu d.d. I svi smo mi večernjakovci bez kojih i prije štrajka ne bi bilo Večernjaka. Ne bi ga bilo bez odjela prodaje, marketinga, pretplate, informatike, novinara i urednika bili stalno zaposleni ili honorarci.

Zato odlučno odbacujemo podjele na 'prave' i 'lažne' zaposlene koje nam domaći i strani sindikat posljednjih dana nameće jer 'lažnih' ovdje nema. Svi do jednoga smo 'pravi'. Medijska pompa koju štrajk izaziva ugrožava naše pravo na rad. Izrazito je nekorektno i nepravedno kad nas se na javnoj televiziji naziva 'štrajkbrejkerima' samo zato što smo odabrali rad umjesto nerada. Zar smo mi manje vrijedni? Što je s našim pravom na rad? To je kršenje naših ljudskih prava i civilizacijskih stečevina, da se poslužimo istom retorikom koju često slušamo zadnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što ne štrajkamo ne znači da ne želimo više povlastica, bolja primanja i još bolji Večernji list. I te kako ih želimo, ali isto tako želimo do njih doći isključivo radom i poslovnim rezultatima, a ne štrajkom koji ugrožava egzistenciju koju imamo i budućnost novina od kojih svi živimo, uključujući i kolege u štrajku. Svjesni društvene i ekonomske situacije u kojoj se svi nalazimo, smatramo da je rad jedina spravna i odgovorna odluka.

Ne osporavamo kolegama pravo na štrajk, ali najoštrije osuđujemo poziv čitateljima da ne kupuju Večernji list, jer se time ugrožava tržišna pozicija i obezvrjeđuje proizvod i rad svih nas - kolega koji su u štrajku i nas koji se nismo priklonili. Sigurni smo da postoji rješenje, ali smatramo da se ono jedino može postići dijalogom, i to za stolom, a ne pred kamerama. Stoga nam dopustite da nastavimo raditi svoj posao", stoji u pismu koje su medijima poslao dio Večernjakovaca koji nije u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103230016006 arti-201103160055006 arti-201103230462006 arti-201103240138006 arti-201103230504006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo