STRAH OD MOGUĆEG ZATVARANJA CENTARA: / 'Teško bi to izdržali. U prosincu zaradite da biste preživjeli do Uskrsa. Gubici bi bili preveliki'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

I dok ugostitelji pozdravljaju uvođenje strogih epidemioloških mjera i mjere pomoći koje im nudi Vlada, predstavnici trgovačkih centara strahuju od zatvaranja u najplodonosnijem dijelu godine

4.12.2020.
22:28
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Stipe Jeličić, iskreno je poručio kako ne zna po čemu će pamtiti ovu godinu, ali će slaviti kad ona završi. Ipak, mogao bi je pamtiti po zatvaranju ugostiteljskih objekata u dva navrata.

"Ja nisam epidemiolog, ja sam poduzetnik. Mi slušamo definitivno što struka kaže. Hoće li mjere biti dobre i dovoljne, definitivno za dug period ne, zasad definitivno da. Ja uvijek kažem da ova Vlada osluškuje nas i ono što mi trebamo i na tome joj velika hvala. S našim predstavnicima nacionalne udruge ugostitelja koje sam dakako i član. Mi imamo izvrsnu komunikaciju s ministrom Aladrovićem i ministricom Brnjac. Oboje su imali velikog učinka na sadašnje mjere i na proširenje tih mjera. Ovog puta moram pohvaliti što su nam ostavili vrata da ipak i dalje pregovaramo o tom PDV-u na ugostiteljstvo", rekao je u razgovoru za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da sa sadašnjim Vladinim mjerama za očuvanje gospodarstva nema potrebe za davanjem otkaza radnicima. "Ovo su mjere za očuvanje radnih mjesta i smatram da bi da njih nema sigurno kao poduzetnik razmišljao da moja firma opstane pa bi tako onda dolazio u obzir i otkaz samom djelatniku. Zasad uz ove mjere mislim da jašemo na jedan zajednički val s Vladom i ovim putem ih potičem da u mjerama budu snažni i hrabri. Ovo je definitivno jedan kolaps za sektor turizma i ovo vjerojatno još nitko nije doživio", poručio je Jeličić.

Image
MMF ŠOKIRAO DOMAĆE PODUZETNIKE: /

Traže da se ugostitelji prekvalificiraju u građevinare, odbacili i njihov važan zahtjev

Image
MMF ŠOKIRAO DOMAĆE PODUZETNIKE: /

Traže da se ugostitelji prekvalificiraju u građevinare, odbacili i njihov važan zahtjev

Još jedna slična sezona bila bi pogubna

Kaže da bi Hrvatska teško izdržala još jednu turističku sezonu poput ove. "Ja ne znam je li ikad bilo gore za sport i turizam zajedno i to je jedna sinergija između ta dva dijela, tu se promoviramo najviše u svijetu. Ja zaista ne znam koliko će nam trebati da dođemo sebi. Još jedna sezona jako teško. Oni koji su dobili kredite, sigurno će im biti lakše planirati 2021., ali još jedna loša sezona bila bi kolaps za razne djelatnosti, pa tako i za nas", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče komunikacije s Vladom, s njim se slaže Marko Župa, voditelj komunikacija Westgate Shopping Cityja. Naime, oni su u petak pokrenuli razgovore s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, jer su se pojavile informacije da bi se zbog pogoršanja epidemiološke slike uskoro mogli zatvoriti i trgovački centri.

"Koordinacija neprehrambene trgovine i trgovačkih centara koja djeluje unutar udruge poslodavaca je od danas pokrenula razgovore sa Stožerom. Za sada su odnosi dobri, od Stožera imamo jednu vrstu razumijevanja. U javnosti se stvara jedna fama da su trgovine prošle lišo. Međutim, od svibnja, kad smo izašli iz prvog lockdowna, pa do danas je doneseno 10 različitih odluka koje se tiču isključivo trgovina i trgovačkih centara. Svaka od tih odluka je imala 20-ak novih mjera koje su upravo za trgovačke centre. Već ove postojeće mjere su jako oštre, no unatoč tim propisanim mjerama mi svejedno uspijevamo poslovati, biti otvoreni i biti na raspolaganju našim kupcima", rekao je Župa za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubici za poduzetnike i državu

Trenutnim epidemiološkim mjerama, ograničen je broj posjetitelja trgovačkih centara. U Westgateu ih trenutno može biti 25.000, ali su oni sami skresali kapacitet na 13.000. Sve prate u stvarnom vremenu, imaju i COVID-redare, a i kupci se pridržavaju epidemioloških mjera. Sve to mogu podnijeti, ali teško bi izdržali zatvaranje u prosincu.

"U prosincu zaradite da biste preživjeli siječanj, veljaču i ožujak, odnosno period do Uskrsa. Gubici bi apsolutno bili veliki za same poduzetnike i za samu državu zbog naplate PDV-a. Veliki međunarodni lanci ne bi izgubili, ne bi zatvarali svoje trgovine jer imaju određeni inozemni kapital. Najveći gubitnici bi bili upravo hrvatski poduzetnici, hrvatske tvrtke koje nemaju takve kapitalne rezerve. Oni bi bili prvi na izdisaju, prvi bi bili i kod otpuštanja ljudi", pojasnio je Župa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo