bunar bez dna / 'Strah me slati dijete u školu, još uvijek imaju azbestni krov, a zidovi pucaju'

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Školu su nekoliko puta 'krpali' manjim zahvatima, ali bi opet popucala. Ravnatelj smatra da bi najbolja opcija bila srušiti školu

26.9.2018.
17:12
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka osnovna škola "Jure Kaštelan" sagrađena je 1967. godine, a polumontažni objekt već iduće godine nije odgovarao tada donesenom Zakonu o gradnji. Nikad nije napravljena do kraja, u skladu s projektom, piše 24sata

"Nažalost, iako azbest dokazano izaziva rak, mi još uvijek imamo azbestni krov, a jedan dio zgrade sjeda pa nam pucaju zidovi", kazao je ravnatelj Krešimir Supanc. Jedna mama priznala je da ju je bilo strah slati dijete u školu, no, kako kaže, shvatila da je ne mogu živjeti u strahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hodnicima se vidi kako je pod nagnut, a pukotine su na gotovo svakom zidu. Ravnatelj objašnjava kako je zgrada napravljena na čeličnim stupovima, od kojih svaki ima zasebni betonski temelj zbog čega se cijela zgrada ljulja, a prozori, isto zbog toga, idu u cik-cak. "Zgrada nam puca i 'sjeda' te ne treba biti veliki stručnjak da se shvati kako nam je statika narušena", nadodaje ravnatelj. Školu su nekoliko puta "krpali" manjim zahvatima, ali bi opet popucala. Ravnatelj smatra da bi najbolja opcija bila srušiti školu i napraviti novu. 

"Roditelji me pitaju zašto ne održavamo školu, a ja je nemam s čim održavati", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problema, zaključno, ima napretek. Jedan od razloga zbog kojeg Grad još nije uredio školu su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, ali između državnih institucija. 

I dok se birokrati prepucavaju, roditelji i dalje u strahu šalju svoju djecu u školu. Ako bi se i radila nova škola, pitanje je gdje bi djeca za to vrijeme pohađala nastavu. Roditelji predlažu da se najavljena crkva gradi na mjestu škole, a škola dobije prostor uz savski nasip, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo