STIGLI U DALMACIJU, ALI POZITIVNI NA COVID / Što rade turisti u karanteni u Splitu? Sunčaju se na balkonima, na plažu ne smiju, a najviše im nedostaje jedno...

Image
Foto: Boris Šćitar/ PIXSELL /ilustracija

Od konca lipnja do danas kroz karantenu za turiste u Splitu već je prošlo stotinjak stranih gostiju, najviše Britanaca, Francuza, Portugalaca i Španjolaca

16.8.2021.
17:37
Boris Šćitar/ PIXSELL /ilustracija
VOYO logo

U Splitu i Trilju organizirana je karantena za turiste koji ljetuju u Dalmaciji, a za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivni na covid-19.

"Ne mogu nikud iz sobe, ali se zato, neplanirano, dodatno odmore. Ostave im se namirnice na stolu na hodniku i pokuca na vrata sobe. Iziđu, uzmu što im treba i vrate se unutra. I tako deset dana", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Andrej Kovač, koordinator karantena u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEPREDVIĐENA SITUACIJA /

Mogu li turisti koji se zaraze na ljetovanju besplatno ostati u apartmanu? Evo što kažu oni koji se bave turizmom

Image
NEPREDVIĐENA SITUACIJA /

Mogu li turisti koji se zaraze na ljetovanju besplatno ostati u apartmanu? Evo što kažu oni koji se bave turizmom

U karanteni najviše Britanaca, Francuza, Portugalaca...

"Naravno, nema plaže, ali se sunčaju na balkonima. Surfaju po internetu, gledaju televiziju, čitaju… Zadovoljni su. Mi im svakako želimo olakšati pa smo im na usluzi za sve što im treba", dodao je Kovač.

Mnogi tuisti u karanteni naručuju obroke preko dostavnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dostavljači dođu do recepcije, a mi preuzimamo narudžbe i nosimo ih pred njihove sobe. Plaćaju karticama, beskontaktno je sve… Voljeli bi popiti i malo alkohola, ali to im ne smijemo dopustiti. Kad iziđu, svi su sretni i zadovoljni, ne prave probleme. Pristojni su ljudi, žele to što prije odraditi i otići kući", objasnio je Kovač.

Prema evidenciji splitske karantene, najviše je zaraženih turista iz Velike Britanije, Francuske, Portugala i Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad odrade desetodnevnu karantenu mogu kući'

Dodatni problem je i to što ne mogu koristiti javni prijevoz.

"Kad, preko županijskog Crvenog križa, dobijemo dojavu o zaraženom turistu, odlazimo po njega vozilom u kojemu postoji zaštitna pregrada između vozača i putnika, i odvozimo ga u karantenu. Kad odrade desetodnevnu karantenu, koja počinje točno u ponoć od dana utvrđivanja zaraze i završava desetog dana u ponoć, od epidemiologa dobiju potvrdu na engleskome da su je odradili i mogu napustiti zemlju", pojasnio je Kovač za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od konca lipnja do danas kroz splitsku karantenu već je prošlo stotinjak turista.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo