OPASNA ZA ŽIVOT /

Stop legalnom drogiranju! Novalja dobila prvu bitku protiv ampula: 'One šokiraju i hlade mozak'

Potrošnja je velika jer partijaneri troše jednu ampulu za drugom, neki i svake dvije minute

25.7.2019.
16:05
VOYO logo

Partijanerska meka Novalja još nije dobila rat protiv ampula koje omamljuju, ali su, kažu, dobili prvu bitku. Ministarstvo zdravstva zabranilo je prodaju tog slastičarskog alata kojim se legalno drogira.

I to tako da inhaliraju plin iz ampula koji djeluje poput narkotika, a može uzrokovati srčani i moždani udar. Ampule se prodaju od suvenirnica do kioska. Unatoč zabrani, naša ih je ekipa pronašla i danas u Novalji u jednoj trgovini pićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dušični oksid na 10 sekundi šokira mozak i ohladi ga, pri čemu u mozak ne dolazi kisik i osoba koja ga konzumira udisanjem je omamljena. U nekim europskim zemljama zabranjena je prodaja fizičkim osobama, u nekima nije.

"Prošle godine, 18 ili 20 komada ovih je bilo 300 kuna, ove godine su ih prodavali po 150. Ali ih je, znači, od sto objekata koji rade prodavalo 99. Ovo se jako brzo prodaje i jako brzo troši. Mi ih nismo prodavali, ali preko milijun ih je sigurno prodano ovdje", rekao je Goran Babić, domaćin restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Novalja dugo je pregovarao s Ministarstvom zdravstva i uspjeli su postići da se od početka lipnja do kraja rujna plin iz slastičarskih ampula stavi na listu supstanci opasnih za zdravlje. Trajno se zabraniti ne mogu jer su diougostiteljske opreme. Također, kontrola prodaje neće biti pod nadzorom policije.

"Sama nadležnost provedbe ove zabrane, a i inače zakonskih normi koje određuju prodaju ovakvih materija, odnosno ovakvih roba su prije svega pod inspekcijskim službama. Dakle, porezne uprave, ovdje može u dijelu postupati i carinska služba, a isto tako sanitarna i neke druge inspekcije", govori Mario Bertina, savjetnik za sigurnost i civilnu zaštitu Grada Novalje.

Potrošnja je velika jer partijaneri troše jednu ampulu za drugom, neki i svake dvije minute. Posljedice za zdravlje slične su učestalom konzumiranju droga.

"Uz određene količine toga sredstva, ako je osoba prije uzela neke narkotike ili benzodiazepame, tipa normabele, što golema količina mladih konzumira ili naposljetku alkohol, može doći do intoksikacija koje su u određenim tragovima povezane sa smrtnim slučajevima", objasnio je psihijatar Slavko Sakoman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo