glavni tajnik NATO-a u zagrebu / Stoltenberg i Milanović: 'Grčka je saveznik, ali i veliki sigurnosni problem'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski premijer smatra da će, ukoliko se Grčka ne dogovori s vjerovnicima, doći do daljnjeg pada BDP-a u toj državi te da će imati puno manje novca za obranu

9.7.2015.
14:22
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i hrvatski premijer Zoran Milanović u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u četvrtak ocijenili su da je Grčka snažni saveznik unutar NATO-a, ali i potencijalni sigurnosni problem.

"Grčka je bila i ostala snažan saveznik. Grčka vlada više je puta potvrdila da neće povezivati dužničku krizu sa svojom čvrstom predanošću NATO-u", rekao je Stoltenberg u odgovoru na novinarsko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer Milanović ustvrdio je da situaciju u Grčkoj osobno smatra najvećim sigurnosnim problemom.

"To nije pitanje kojim bi se izravno trebao baviti NATO, ali sve što se događa, ili bi se moglo dogoditi, jest sigurnosno pitanje", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ne pronađe rješenje s vjerovnicima, to će, smatra hrvatski premijer, vjerojatno značiti daljnji pad grčkog BDP-a, još manju kupovnu moć, puno manje novaca za obranu i nestabilno društvo.

"To je problem koji se cijelo vrijeme valja iza scene i tu EU, iako nije prvenstveno obrambeni savez, ima golemu odgovornost", istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Patrik Macek/PIXSELL)

Stoltenberg: NATO jako cijeni doprinos Hrvatske Savezu

NATO iznimo cijeni snažnu predanost Hrvatske Savezu i njezin doprinos misijama na Kosovu i u Afganistanu, kao i kolektivnoj obrani i snazi Saveza, rekao je Stoltenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik NATO-a upozorio je kako se sigurnosno stanje u svijetu pogoršava, istaknuvši kako se na jugu širi nasilje Irakom, Bliskim istokom i sjevernom Afrikom uz porast terorističkih napada potaknutih radikalnom ideologijom.

"Sigurnosni problem postoji i na istoku, gdje agresivna Rusija silom mijenja granice, pripaja Krim i destabilizira istočnu Ukrajinu", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer rekao je da je Hrvatska već godinama u NATO-u i pridonosi u okviru svojih mogućnosti, katkad "i iznad njih".

Milanović je rekao da su razgovarali i o regiji i planovima širenja Saveza, pri čemu je jedna od slijedećih država o kojima se razmišlja Crna Gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To Hrvatsku zanima jer je riječ o susjednoj i jadranskoj državi i zainteresirani smo za stabilnost u tom dijelu Europe", kazao je Milanović.

Stoltenberg je rekao da je proširenje Saveza jedno od ključnih pitanja i najavio da će NATO savez do kraja godine odlučiti hoće li u članstvo pozvati Crnu Goru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dio politike koji NATO provodi godinama u ovoj regiji jer želi ojačati sebe i zajamčiti mir i stabilnost na korist svih", kazao je Stoltenberg, izrazivši zadovoljstvo što je u Hrvatskoj prvi puta u svojstvu glavnog tajnika NATO-a, iako je u Zagrebu često boravio kao dijete i svojedobni norveški premijer.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo