političari su oprezniji / Što Vlada radi da ugasi požare: ni premijer ni predsjednica zasada nisu išli u obilazak

Iako je program Vlade za protupožarnu sezonu aktivan, ovakve se situacije, tvrde i ministri, ne mogu u potpunosti isplanirati

22.8.2017.
19:04
VOYO logo

Prošli veliki požar kod Splita zapalio je i političku vatru, pa su možda zato političari sada oprezniji. No, iako je program Vlade za protupožarnu sezonu aktivan, ovakve se situacije, tvrde i ministri, ne mogu u potpunosti isplanirati.

S požarišta koji su prijetili ogromnom katastrofom ministri, pa i ministar obrane došli su u Banske dvore na prvi zajednički sastanak s premijerom nakon godišnjeg odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvijek u svakoj aktivnosti prikupljamo naučene lekcije, uvijek imamo obvezu preispitivati procese, preispitivati organizaciju i truditi se svaki put biti bolji, brži i učinkovitiji”, kaže potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pa je i ministar Butković priznao da su jučer autocestu, kojoj je prijetio požar, mogli ranije otvoriti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovoga je puta, za razliku od nedavnog požara kod Splita, zasada izbjegnut politički požar. Nakon prozivke predsjednice da vojska nije na vrijeme reagirala, Krstičević je tada ponudio ostavku, a otvorilo se i pitanje nadležnosti u takvim situacijama. 

“Vidite da je vojska itekako uključena. Naša zadaća je upravo biti uz svoj narod, pomagati svom narodu to smio činili i dosada, to čemo činiti i ubuduće. Sretni smo da smo u prilici to raditi”, jasno će Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Vlade za protupožarnu sezonu je aktivan, ali osim slanja svih resursa, plan za ovakve situacije, uvjeravaju i iz Vlade i iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje - ne postoji.

"Ovo što je bilo u Splitu, što smo vidjeli i ova situacija u Zadru, ovo su izvanredni događaji, za ovo se ne može planirati! Kad gledamo ovosezonsku godinu, po svim parametrima ovo će biti rekordna godina", ističe ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači i rekordan broj naleta kandadera,pa i rekordnu potrošnju. Zračne snage su dosada odradile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode. Prevezeno je 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne. Ministar financija uvjerava: novca će biti za sve.

“Postoje sredstva koja se uvijek predviđaju za takve okolnosti, pa i za iznenadne okolnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kojim iznosima se radi?

"Ja vam u ovom trenutku ne znam te informacije, koliko što iznosi, ali kao resorni ministar moram se skrbiti i za ovakve okolnosti”, poručuje ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od požara kod Splita ni premijer ni predsjedncia zasada nisu išli u obilazak. 

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo