DOBRO JE ZNATI / Što napraviti u slučaju potresa, kako se pripremiti, ali i što raditi kad prođe? Evo uputa

Image
Foto: Seizmološka služba HR

Prije svega, pripremite dom - saznajte gdje su ventili i nosivi zidovi

16.2.2023.
13:07
Seizmološka služba HR
VOYO logo

Potres koji se oko 11 sati osjetio u Hrvatskoj, prilično je uznemirio građane, a što nije čudno s obzirom na to da smo posljednjih dana pod snažnim dojmom tragičnih fotografija iz Turske i Sirije, ističu iz Crvenog križa." Pretjerani strah nije koristan, ali dobra pripremljenost jest stoga vam donosimo nekoliko vrlo korisnih uputa", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što učiniti tijekom potresa?

Ostanite mirni! Ako ste na otvorenom, ostanite tamo, ali udaljite se od zgrada, drveća, ulične rasvjete, prozora, svih staklenih površina i svega što može pasti na vas. Ako ste u zatvorenom prostoru, ostanite unutra! Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se prilikom ulaska ili izlaska iz zgrada. Ako trebate pomoć, nazovite žurne službe (112) i slijedite njihove upute. Pronađite najsigurnije mjesto za sebe i druge. Stanite u zaklon, pod čvrsti stol, klupu ili uza nosivi zid i ostanite u tom položaju mirno do kraja potresa.

Ako se sklonite ispod klupe, jednom rukom pokrijte glavu, a drugom se čvrsto držite za nogu stola. Ako u blizini nema stola, pokrijte lice i glavu rukama i ostanite skupljeni u kutu prostorije. Držite se podalje od stakla, prozora, pregradnih zidova, visokih komada namještaja i svega drugoga što bi moglo pasti, kao što je na primjer luster.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne koristite stube ni dizalo

Budite svjesni da se alarmi mogu uključiti te se nemojte preplašiti zvuka. Ne koristite stepenice. Ne skačite kroz prozor. Ne koristite dizala.

Ako vas potres probudi iz sna, pokušajte ostati mirni i krenite prema najbližem sigurnom mjestu. Ako ste u krevetu za vrijeme potresa, ostanite tamo, osim ako se iznad vas nalazi teški luster koji bi mogao pasti. U tom slučaju, premjestite se na najbliže sigurno mjesto. Zaštitite lice jastukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slušajte lokalnu radijsku postaju i slijedite sigurnosne upute.

Ako unutar objekta nije sigurno, izađite i ostanite vani. Ako to možete učiniti brzo i ako je sigurno, sa sobom uzmite komplet za izvanredne situacije i kućne ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju potresa, imajte spreman ruksak. U njemu neka se nalaze: baterija, lijekovi, mobitel i punjač, higijenski set, malo hrane, voda, odjeća i deka, dokumenti, set prve pomoći, novac.

Na svojim stranicama Crveni križ donosi i detaljne upute

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE SE TRESLO /

Pogledajte jezivu snimku potresa koji je pogodio Kvarner, evo kako je to izgledalo na Rabu: 'Prodrmalo nas je dobro'

Image
SVE SE TRESLO /

Pogledajte jezivu snimku potresa koji je pogodio Kvarner, evo kako je to izgledalo na Rabu: 'Prodrmalo nas je dobro'

Pripremite dom

Vodite računa da je važno znati gdje se nalaze glavne sklopke za struju, ventili za vodu i plin te kako se zatvaraju. Iznimno je važno i da u svojemu domu sanirate neispravne cijevi i instalacije. Potrebno je fiksirati namještaj i sve ostalo u vašemu domu što se prilikom potresa može gibati i pasti na vas i vaše ukućane. Neka ormarići s posuđem, čašama i sličnim predmetima budu dobro zatvoreni.

Pronađite sigurna mjesta u svojemu domu

 Ako dođe do potresa, nemojte trčati van. Pronađite sigurno mjesto u svojemu domu na koje se možete sakriti za vrijeme samoga potresa. Već sada otkrijte gdje su nosivi zidovi koji mogu poslužiti kao zaklon. Dobro će doći i čvrsti stol ili klupa koji vas mogu zaštiti. Ako nemate ništa od toga ili ne znate da imate, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Ispod okvira vrata sklonite se samo ako znate da je riječ o nosivom zidu. Izbjegavajte prozore i sve drugo od stakla, a maknite se i od namještaja koji nije dobro fiksiran. Sve što može pasti na vas, opasno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajte uvijek spreman ruksak ili torbu s osnovnim predmetima koji će vam trebati u slučaju da morate napustiti dom. Na fotografiji možete vidjeti koji su to predmeti.

Nakon potresa

Pripremite se za činjenicu da će tlo podrhtavati i nakon „glavnog“ potresa. Ostanite mirni. Ako je moguće, uzmite što vam je potrebno iz doma i neko vrijeme ostanite vani. Ako ima ozlijeđenih u vašoj blizini, pomozite im, ali samo ako znate prvu pomoć. Pozovite hitnu pomoć i ostale žurne službe koje mogu pomoći. Svakako pratite vijesti i upute nadležnih tijela i klonite se glasina kojima je isključivi cilj širiti paniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo