rješenje postoji, ali... /

Ulili ste krivo gorivo u auto? Cijena ovog propusta ovisi o tome kad ga otkrijete, evo što trebate učiniti

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Brojni Splićani našli su se u problemima zbog propusta na jednoj INA-inoj benzinskoj postaji

3.4.2019.
9:13
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Ogroman propust na INA-inoj benzinskoj postaji Smokovik u Splitu, gdje se u spremnicima za benzin našao dizel, građane će skupo koštati.

Iako se INA ispričala i poručila da će građani biti obeštećeni, šteta na automobilima mogla bi biti puno veća od cijene goriva koje su 'natankali'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne palite auto, pozovite odmah stručnjaka

Što učiniti ako ste u svog limenog ljubimca ulili pogrešno gorivo?

Ako ste za točenja shvatili što ste učinili odmah prekinite punjenje. Pozovite stručnjaka i utvrdite jeste li natočili više od oko pet posto kapaciteta spremnika, jer struka kaže da u tom slučaju valja samo nastaviti točiti ispravno gorivo i štete neće biti. Ako ste na vrijeme shvatili što ste učinili nikako nemojte pokušavati upaliti motor. U tom slučaju vjerojatno ste se spasili od skupog servisa, jer gorivo nije došlo do sustava za ubrizgavanje pa će odvlačenje vozila i pražnjenje spremnika biti jedini dodatni trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste pak upalili motor pa tek onda shvatili što ste učinili, ugasite motor i nikako ga nemojte pokušavati upaliti. Spasite što se spasiti da. Pozovite vučnu službu i potražite poznatoga vam stručnjaka, jer šteta vjerojatno više nije mala. Nakon toga slijedi promjena svih dijelova koji su došli u dotjecaj s pogrešnim gorivom. Valja spomenuti kako postoji razlika ovisno o tome jeste li u dizelski spremnik natočili benzin ili obrnuto, piše Autostart.

Postoje slučajevi kada vozači ne shvate što su učinili pa i kada im se auto ugasi pokušavaju ga upaliti, a zatim slijede popravci od nekoliko tisuća kuna.

Ako u benzinca natočite gorivo...

Ako u benzinski spremnik natočite dizelsko gorivo i nekim čudom upalite motor vjerojatno ćete autom prijeći između 50 i 100 metara prije nego se motor ugasi. Moderni automobili s dizelskim agregatima funkcioniraju pod visokim tlakom i tolerancija na pogrešno gorivo je minimalna.

Kada benzin uđe u dizelski sustav on djeluje kao svojevrsni razrjeđivač, pri čemu se gube svojstva podmazivanja pa će i sustav zadužen za to pretrpjeti znatnu štetu. Dijelovi koji se u tom slučaju moraju zamijeniti su filtar, brizgaljke, katalizator, senzori itd. Njihova zamjena iziskuje puno radnih sati pa se pripremite na cifru od koje bi vas mogla zaboljeti glava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako u dizelaša natočite benzin...

A ako ste nekim čudom uspjeli dizel natočiti u benzinski spremnik očekuje vas malo manji trošak. Dizelsko je gorivo teže i masnije od benzina i sagorijeva pod pritiskom. U većini slučajeva automobil će nastaviti raditi, ali će dimiti i neće imati snage. Ako se to dogodi ni slučajno nemojte dodavati gas i pokušavati 'propuhati' auto jer svakom sekundom šteta postaje veća. Na vama je da pozovete vučnu službu i auto otpremite do poznatoga vam servisera.

On će isprazniti spremnik i napuniti ga benzinom. Zatim će očistiti ili prema potrebi zamijeniti brizgaljke i filtar. Iako će vas i to koštati, šteta je znatno manja u ovom slučaju nego u obrnutome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo