Oderi pa nestani / Što pripremamo turistima? Riba iz dućana pripremeljena u mikrovalnoj hit sezone na Jadranu

Image
Foto: shutterstock

Desetci tisuća gostiju prolaze Jadranom uz prejeftini obrok od friganih odmrznutih skuša

2.9.2019.
9:30
shutterstock
VOYO logo

Koliko košta čaša cijeđenog soka od naranče, dva jaja, malo kruha i kava? Ako spremate takav doručak kod kuće cijena će mu biti desetak kuna, no ukoliko se nalazite na Jadranu i odlučite doručkovati u restoranu, ovakvo jednostavno jelo moglo bi vas koštati i do 180 kuna.

"Neka su u cijenu uračunati rad konobara, najam javne površine, struja, voda, duševne boli vlasnika, PDV i tko zna što još, ali marža na tom doručku uvijek je najmanje 300-400 posto. Jesmo li mi skoro poludjeli?" Pita se glasno u razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom ugostitelj koji s nevjericom promatra kolege s cjenicima čije cifre sežu do neba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, kada dolazi organizirana grupa gostiju na proputovanju ili u razgledu grada, ti isti ugostitelji spremni su agencijama ponuditi obrok za te goste s tri slijeda (predjelo, glavno jelo i kolač) za nevjerojatnih 50 ili 70 kuna.

Prema tome je doručak dvostruko skuplji od ručka, a gosti ni jednim ni drugim obrokom nisu zadovoljni. Doručkom zato što je preskup, a ručkom zato jer za taj novac ne mogu objektivno dobiti ništa što bi se moglo nazvati kvalitetnim obrokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme dok se puno ozbiljnih ugostitelja, pa i službena turistička politika, trude oblikovati ponudu u kojoj je gastronomija dodana vrijednost našem turizmu, desetci tisuća gostiju prolaze Jadranom uz prejeftini obrok od friganih odmrznutih skuša sa salatom od ribanog kupusa, što im se u programu boravka predstavlja kao "mediteranski riblji ručak".

Nije stoga čudno da se dio gostiju koji putuje prema jugu u organiziranim dolascima, sve češće odlučuje obrok pojesti u susjednoj BiH. Jer, doista, za doručak sličan ovom s početka teksta, u Neumu će se platiti najviše 40 kuna. A ručak se skupinama azijatskih gostiju na proputovanju za Dubrovnik nudio za samo 6 do 10 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što uopće bapti i neumski ugostitelji mogu ponuditi gostima za manje od 10 eura odnosno 70 kuna?

"Ništa dobro, vjerujte mi. Jedini kojima se to isplati u oni ugostitelji koji i ne zaslužuju da ih se tako zove, koje ja zovem "mikrovalni ugostitelji". Oni masovno kupuju gotova smrznuta jela koja stižu zapakirana kamionima-hladnjačama prema Jadranu iz Zagreba. U restoranu se ovakvi obroci samo podgrijavaju u mikrovalnoj pećnici i to je trend koji je ove godine uzeo maha. Samo tako netko može dati tri slijeda za 70 kuna.
Ali, nisu problem gosti, kako se to kod nas često javno govori. Ne traže gosti tako niske cijene obroka, nego neke agencije koje ih dovode i organiziraju im boravak.
One stišću ugostitelje za sve nižu cijenu kako bi im ukupan aranžman bio konkurentniji. Ali, postoje i agencije koje su spremne platiti  gostima obrok koji vrijedi i ukusan je i cijena im nije problem", kaže za Slobodnu Dalmaciju ugostitelj s juga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći problem nisu ugostitelji nego institucije koje im dozvole rad u takvim uvijetima. Ne može se u kuhinji veličine šest kvadrata s jednim kuharom poslužiti riba, meso, pizza, lignje, plate.... Gdje se to sve pripremilo i gdje se čuvaju namirnice?. To je sve brzo odmrznuto i obrađeno u mikrovalnoj pećnici. Ako se hrana stvarno kuha, ne može koštati samo 70 kuna. Normalna cijena za takav obrok je 20 eura. Za taj iznos gosti mogu dobiti za predjelo frutti di mare, glavno jelo je orada iz ribogojilišta s blitvom i 
krumpirom i za desert tiramisu. Gosti su s tim jelovnikom zadovoljni i nikad se ne žale na cijenu", govori šibenski ugostitelj.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo