Među obiljem boja i okusa, kupci prije svega traže domaći proizvod. Hoće li ga pronaći, ovisi o sreći, ali i iskrenosti prodavača.
"Dinja ti je grčka, marelica makedonska, grožđe talijansko, breskve talijanske, trešnje domaće, borovnica domaća i smokve domaće", objašnjava jedan od prodavača s tržnice.
"Najbolje im je jaja friških. Jaja i šećera i mogu raditi što hoće", kazala je kroz smijeh prodavačica Anka Podrug.
Početak ljeta karakterističan je za određene plodove koji nisu samo puni vitamina i antioksidansa, već su posebno korisni za organizam.
"To su marelica, breskva, lubenica i bobičasto voće posebno borovnice, maline i kupine. Zapravo štite našu kožu od djelovanja UV zraka i usporavaju starenje kože uzrokovanu suncem. Također bogate su i vodom", objašnjava nutricionistica Ela Kolak.
Grožđe još nije u sezoni, ali zato jesu breskve.
"Vjerujem da ima vitamina, ali najvažnije da je sočna i osvježava, pogotovo kad je u frižideru", kazala je Radmila iz Splita.
"Ja jedem grožđe, jagode i borovnice. To je moje voće", kazala je Pera Žuro iz Splita.
S nekim voćnim plodovima ipak treba pripaziti.
"Kada govorimo o smokavama i šljivama za njih je karakterističan visok udio prehrambenih vlakana zbog čega su izrazito dobri za našu probavu. Odnosno potiču pravilno pražnjenje crijeva. Kod smokava bi trebalo imati na umu njihov visok sadržaj šećera", naglasila je Kolak.
Riznica zdravlja ne krije se samo u sezonskom voću, već i povrću.
Laganom prehranom organizam lakše izdrži napore koje donose visoke temparture.