ŠTO SE MIJENJA? / Od danas na snazi blaže mjere: Kafići mogu raditi dulje, covid potvrde više nisu potrebne na nekim mjestima, ali to nije sve

Image

Od petka su u Hrvatskoj ukinute neke od epidemioloških mjera, a dio njih odnosi se na kafiće koji sada rade duže

18.3.2022.
8:32
VOYO logo

Od danas su u Hrvatskoj na snazi blaže epidemiološke mjere koje, među ostalim, uključuju produljenje rada kafića i drugih ugostiteljskih objekata do dva sata ujutro te smanjenje ograničenja vezana uz javna okupljanja, sportske, turističke i kulturne događaje.

Najavio je to u četvrtak na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Tako od danas na javnim okupljanjima na otvorenom prostoru može biti 200 osoba, umjesto 100 kao do sada. Ako svi prisutni imaju EU digitalne covid potvrde više nema ograničenja broja prisutnih, prije je taj broj bio 200.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zatvorenim prostorima na okupljanjima na kojima svi prisutni nemaju covid potvrde može biti do 100 osoba. Ako svi prisutni imaju covid potvrde više nema ograničenja. Na javnim događanjima u zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, a ako svi imaju covid potvrde ni za njih više nema ograničenja.

Image
PAD ZARAŽENIH SE ZAUSTAVIO /

Capakova zamjenica o novom soju u Hrvatskoj: 'Imamo sumnju u deltakron, ali još nije potvrđeno'

Image
PAD ZARAŽENIH SE ZAUSTAVIO /

Capakova zamjenica o novom soju u Hrvatskoj: 'Imamo sumnju u deltakron, ali još nije potvrđeno'

Kafići do 2 ujutro

Produljuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro, umjesto do ponoći kako je bilo do sada, a to se odnosi i na javna okupljanja i manifestacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukida se i ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, koje je do sada bilo do ponoći.

Također, ukida se obveza predočenja covid potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja u zatvorenim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisutnost gledatelja bez covid potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto i obvezno korištenje maski za lice na natjecanjima u zatvorenom.

Pet odluka koje više ne vrijede

Uvodi se iznimka da ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede na stolovima, ali samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi koji ulaze u prostor imaju digitalne covid potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalne umjetničke izvedbe i programi u zatvorenom, na koje se može ući samo s ulaznicama, predstave, kino-projekcije, kao i vjerski obredi mogu se održavati bez ograničenja broja okupljenih, ali uz obvezno korištenje maski.

Božinović je dodao kako je izvan snage stavljeno pet odluka koje nisu imale rok primjene, a imale su posebne odredbe za rad tržnica, održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnih partnerstava te održavanje dječjih igrališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u Centrima za socijalnu skrb i Centrima za posebno skrbništvo za zaposlenike i korisnike ukinuta je obveza predočenja covid potvrde.

Nakon nedavnog ukidanja samoizolacije u školama, ukinuto je i samotestiranje učenika u školama jednom tjedno. Popuštanje mjera posljedica je relativno dobre epidemiološke situacije. Unatoč blagom porastu broja novozaraženih, u Hrvatskoj se bilježi daljnje smanjivanje broja hospitaliziranih i osoba na respiratoru, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš. U bolnicama se tako liječi 696 osoba, a broj hospitaliziranih pada treći dan zaredom, rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo