OPTUŽBE ZA LOŠ REZULTAT NA IZBORIMA / Što se događa u HDZ-u? 'Počeo otvoreni rat Plenkovića i Brkića. U stranci više nema mjesta za obojicu'

Predsjednik HDZ-a Plenković prozvao je zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića da se nije uključio u kampanju

28.5.2019.
18:50
VOYO logo

I dalje gorak okus premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću ostavili su rezultati Europskih izbora pa je umjesto pljeska na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva dobio pljuske.

Najveću od svog stranačkog zamjenika Milijana Brkića koji je poručio da se narod ne može lagati i da ne smiju biti oholi i bahati. A sjednicu je napustio prije završetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković mu danas javno uzvraća: "Oni koju se nisu angažirali u kampanji, dakle nisu se uopće angažirali ni na koji način...". Na pitanje tko se to nije angažirao, Plenković je odgovorio: "Ima ih dosta". 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li Milijan Brkić među njima, Plenković je rekao da ga on nije vidio u ovoj kampanji. "Nije pridonio ništa što se toga tiče", zaključio je kritiku Plenković. 

"Sve u svoje vrijeme"

I dok ostali HDZ-ovci pokušavaju, barem javno, spustiti tenzije: "Mislim da smo svi skupa trebali dati još veći doprinos ovoj kampanji kako bi Hrvatska demokratska zajednica ostvarila svoj cilj, a to je pet mandata. Ne bih tu izdvojio nikoga posebno, ni gospodina Brkića", kazao je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su znakoviti: "Sve u svoje vrijeme, sve u svoje vrijeme", rekao je Miro Kovač.

A u potrazi za krivcima zbog manjka mandata u Bruxellesu počeo je otvoreni rat vodećih ljudi HDZ-a jer Brkić uskoro odgovara: "Sve što sam mislio rekao sam jučer na Predsjedništvu. Nisam nikada, niti namjeravam ubuduće bilo kome slati ni odgovore niti pitanja putem medija već sve što imam kazati, uvijek kažem za stolom političke obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni labud

Rekao je tamo i da krivnju ne treba tražiti u crnim labudovima niti u ljudima na terenu zbog čega je Plenković naložio analizu:

"Crni labud je fenomen. Kada mi iznađemo odgovor na pitanje što ne znamo da ne znamo onda će to postati sad znamo da to znamo", rekao je glavni analitičar HDZ-a Robert Kopal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto nejasne formule predsjednica rezultate izbora znakovito tumači slično kao Brkić: ""Ovo je poruka svima. Ne želimo više političare koji su udaljeni od vlastitog naroda, nego želimo one koji nas slušaju, želimo one koji nas razumiju, koji suosjećaju s nama i koji govore u naše ime".

"Ima političara koji se obraćaju ljudima isključivo preko intervjua i medija, a da nisu sreli živu osobu na cesti. Na njih sam mislila. Razmislite, mislim da će se oni prepoznati", kazala je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko su ti", pitao je Plenković novinare i dobio dodatno pitanje je li se on prepoznao u njezinoj izjavi. "Ne vjerujem je mislila na naše kandidate i kandidatkinje ni na mene. Ako je netko non stop na terenu ako razgovara s ljudima.Ta teza što se tiče HDZ-a mislim da ne stoji", kazao je Plenković. 

I dok se čelnik splitske organizacije u kojoj je HDZ podbacio okomio na Pamelu Anderson već se počelo špekulirati o Gordanu Jandrokoviću kao Plenkovićevom nasljedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je smiješno da me pitate", kazao je Jandroković. 

Baš kao i na Predsjedništvu kada je krivnju zbog rezultata izbora prebacivao na svih i sve Plenković i javno uvjerava da svoju odgovornost ne vidi jer je HDZ pobjednik. Vladimir Šeks je najavio da će HDZ napraviti analizu rezultata i dodao da je kleveta da je jučer na Predsjedništvu rekao da je Crkva stala na stranu Marijane Petir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza Damire Gregoret

Stanje u HDZ-u u RTL-u Danas komentirala je politička novinarka RTL-a Damira Gregoret te je kazala da je pitanje hoće li Plenković ikada preuzeti odgovornost za izborni rezultat.  "Pogotovo kada čujemo njegovo objašnjenje da su krivci od stranačkih kolega pa sve do medija", rekla je Gregoret te dodala da nije čudno što je Plenković vidno nervozan s obzirom da mu je ovo prvi lošiji rezultat na čelu HDZ-a. 

"Čudno je što barem iza zatvorenih vrata, na Predsjedništvu, nije preuzeo dio odgovornosti, što bi bila odlika prvog među jednakima", kazala je Gregoret te dodala da se vidi da je Plenković "poljuljan i prizemljen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko je trenutno jači u HDZ-u, Andrej Plenković ili Milijan Brkić, Gregoret je kazala da je premijer Plenković ipak premijer. "A vlast je slast bila i ostala pa bih rekla da je on u boljoj poziciji", kazala je Gregoret i napomenula da Plenkoviću ude na ruku činjenica da se parlamentarni izbori održavaju brzo, već sljedeće godine, a prije toga i unutarstranački izbori u HDZ-u. "Važno je reći i da ta desnija opcija u HDZ-u, primjerice Stier i Brkić, nemaju baš nikakvih zajedničkih, dodirnih točki, osim da su protiv Plenkovića", kazala je i dodala da se za Brkića još uvijek vežu afere, kao afera SMS i druge. 

"Čini mi se da je počeo otvoreni rat i da u HDZ-u nema mjesta za njih oboje", rekla je Gregoret. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo