Ne preporuča se kupanje / Što se događa s morem u Dubrovniku? Brojne plaže zagađene fekalijama i opasnom bakterijom: 'Nema razloga za brigu'

Image
Foto: RTL.hr

Zbog obilnih padalina i izlijevanja fekalnih voda, došlo je i do pojave ozloglašene Eschrichie coli u moru

22.8.2020.
19:05
RTL.hr
VOYO logo

Plaže Dubrovačko neretvanske županije posljednjih nekoliko dana sve češće završavaju na crvenoj listi. Zbog obilnih padalina, došlo je do izlijevanja fekalnih voda, a time i do pojave ozloglašene Eschrichie coli u moru.

Do sada je onečišćenje potvrđeno na devet plaža, a ide li situacija na bolje zna Andrea Žarak koja je jutros bila na uzorkovanju mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih tjedan dana more na plaži u uvali Sumaratin bilo je onečišćeno te se ulazak u more ne preporuča. No bez obzira na to kupača i dalje ima.

Image
POGLED U 'NAŠE DVORIŠTE' /

Bušimo gume invalidima, ne nosimo maske: Da nije zapravo problem u nama, a ne u turistima?

Image
POGLED U 'NAŠE DVORIŠTE' /

Bušimo gume invalidima, ne nosimo maske: Da nije zapravo problem u nama, a ne u turistima?

"Mi smo dolazili i more je čisto. Ja nisam ništa primjetila. Mi smo doduše ovdje samo tri dana i nismo ništa primjetili. Jutros sam primjetila da su jutros došli da uzmu uzorak i reklli su da su i jučer došli uzeti uzorak", rekla je Marina iz Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fekalna onečišćenja građani sve češće primjećuju.

"Činjenica je da je to onečišćenje već godinama, ja tu živim blizu hotela Kompas. To se dešava svaki put kada dođe do većih količina padalina u vrlo kratkom periodu, a razlog znate i sami", izajvio je Igor Čarmak iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da Dubrovnik ima 40 godina star uređaj za pročiščavanje fekalnih voda i koji je na izdisaju i koji konstantno treba popravke. Međutim u tenutcima kada se vrše popravci onda treba isključiti cjelokupni kanalizacijski sustav grada Dubrovnika što znači da preljevi na crpnim stanicama odlaze direktno u more", kazao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

A kada uz to zapuše jugo, pojavi se Escerichia coli zbog koje se ne preporuča kupanje na plažama sve dok analiza ne pokaže suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vraćamo se svaki dan ukoliko ne dobijemo dva uzastopno dobra nalaza. Tako da se svaki dan moramo vratiti na plažu i uzimati po nekoliko uzoraka", poručila je Mihaela Bjelokosić, sanitarna analitičarka Odjela za ekologiju ZZJZ Dubrovnik.

Uzorci se nose u laboratorij gdje se ispituje kakvoća mora, a prvi rezultati stižu nakon 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ruci trenutno imamo dvije podloge tu očitavamo Escherichiu coli. Ovdje imamo iz 10 mililitara, ovdje iz sto. Dozvoljena koncentracija, odnosno broj kolonija je 300 za Escerichiu, a 200 za enterokok", pojasnila je Bjelokosić.

Do jučer je u Dubrovačko-neretvanskoj bilo devet plaža na kojima je more bilo nezadovoljavajuće kvalitete, dok je danas od moguće 121 plaže na njih svega tri more dobre kakvoće, dok je na ostalim plažama izvrsne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica odjela za okoliš Dolores Grilec za RTL je komenitrala situaciju te istaknula da ona ipak ide na bolje.

"Trenutno nema razloga za brigu. Imali smo nekoliko oonečišćenja. Za četiri onečišćenja koja smo imali na plažama smo upravo objavili da je došlo do prestanka onečišćenja jer smo dobili dva uzroka koji su zadovoljavajući i smatramo da su ona riješena. Prema sadašnjim rezultatima sve ide ka tome da je more ponovno izvrsne kakvoće", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Moru se nažalost poajvila i bakterija Escherichira coli.

"Kad se dogodi neko onečišćenje najčešće prvo kažemo da je mikrobiološki indikator Escherichia coli prešla granične vrijednosti propisane uredbom zato što ona ima kraće vrijeme inkubacije pa brže možemo reći da je došlo do onečišćenja. Sve ovisi naravno o broju bakterija koje se pronađu u uzorku. To su samo indikatori da postoje druge bakterije, ali svako onečišćenje u našoj županiji nije dugo trajalo jer bakterije u moru ne žive dugo", izajvila je Grilec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada more izgleda neobično, neugodnih mirisa ili boje mogu preko naše mrežne aplikacije prijaviti jer se na svakoj plaži može poslati mail da more nije zadovoljavajuće kakvoće", poručila je Grilec.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo