ministar ne odustaje /

Porez na nekretnine, prijedlog koji je naišao na bijes građana: što nas čeka nakon odgađanja?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na ovotjednoj sjednici Vlade trebao bi se naći prijedlog izmjena Zakona o lokalnim porezima, kojim se namjerava odgoditi primjena poreza na nekretnine

12.9.2017.
10:08
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za Media servis između redaka je izjavio da bi odgoda mogla trajati godinu dana, odnosno da će se porez na nekretnine uvesti 1. siječnja 2019. godine, donosi Novi list.

"Iz porezne perspektive uvijek ću zagovarati rješenja da porezne izmjene stupaju na snagu početkom godine, iznimno sredinom godine. Ali naravno, ostavimo prostor i za neka druga rješenja, možda u ovom konkretnom slučaju ne bih, ali sjetite se da je tako išla i porezna reforma, zato smo na neki način i žurili. Ja sam se i ispričao i u Hrvatskom saboru i javnosti, ali doista smo temeljito radili dugih sedam mjeseci da probamo sve stići da stupi na snagu s 1. siječnjem 2017. Sve one odredbe koje nismo stigli rekli smo ili 1. srpnja 2017. ili 1. siječnja 2018", izjavio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva faza poreza na nekretnine, u kojoj bi porez zamijenio komunalnu i spomeničku rentu te porez na kuće za odmor, tako bi mogla biti u primjeni dvije i pol godine nakon donošenja zakona. No, 2019. je godina kada će se održati izbori za europski parlament, a predjednički i parlamentarni će biti pred vratima. Stoga je moguće da se Hrvatska ne odmakne od prve faze uvođenja poreza, a kamoli da se približi naplati tog poreza prema vrijednosti nekretnina, donosi Novi list.

Marić ističe da Vlada nije ni razmišljala o vrijednosnom porezu, nego je samo htjela napraviti razliku među nekretninama. "Iz te nekakve porezne pravednosti smatramo da bi netko tko ima noviju nekretninu trebao platiti nešto više u odnosu na onog koji ima nešto stariju nekretninu", pojasnio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto je odustao od takvog, pravednog poreza, ministar odgovara da je Vlada kolektivno tijelo, koje će građanima morati bolje objasniti detalje poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo