Što muči hrvatske pogrebnike?

Pogrebnici iz cijele Hrvatske prosvjedovali su u Zagrebu, tražeći donošenje novog zakona kojim bi se njihove usluge prestale tretirati kao komunalne djelatnosti.

1.3.2014.
15:38
VOYO logo

Kolona od 80-ak pogrebnih vozila krenula je s Mirogoja i provezla se centrom grada. Mirnim prosvjedom pogrebnici su zatražili izlazak iz komunalnog zakona zbog kojeg moraju plaćati koncesije u iznosu i do 36 tisuća kuna godišnje.

"Sad su nas svrstali u komunalnu djelatnost, kao da vozimo smeće i ovo što nije, a mi se bavimo isključivom prijevozom pokojnika, znači obavljamo prijevozničku djelatnost kao što je nekad bilo, a automatski da izađemo iz komunalnog zakona onda izbjegavamo i ove koncesije koje plaćamo bezveze", kaže predsjednik Udruge pogrebnika Grada Zagreba Branko Mesarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u Zagrebu koncesiju plaćaju i do tri tisuće kuna. "Komunalci koji to isto obavaljaju to ne moraju plaćati. Isto uzimaju velik dio našeg kolača, a ne plaćaju ništa", kaže Mesarić.

Kako bi se ukinuo monopol i liberaliziralo tržište, te spriječilo gašenje pogrebnih tvrtki od kojih su mnoge, tvrde pogrebnci, već zatvorile vrata, traže hitno usvajanja Zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji je trenutno u pripremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo