Pandemija koronavirusa /

Što je s obrazovanjem: Direkt ima odgovore na pet pitanja koja najviše muče roditelje i učenike

Istražili smo što će biti s upisima prvašića, ocjenama i maturom

8.4.2020.
11:49
VOYO logo

Već četvrti tjedan učenici ne sjede u klupama nego na kauču. Koliko će to još trajati naravno nitko ne zna, pa i učenici i roditelji imaju brojna pitanja. Kako će izgledati upisi u srednju školu a kako u prvi razred? Kako će se zaključivati ocjene? Što je s maturom?

Školarci poput jedanaestogodišnje Marte kreativnošću se bore protiv pandemije i zazivaju povratak u školske klupe - roditelji im pak ne znaju reći hoće li se to uopće dogoditi ove godine. I dok okupiraju djecu na razne načine u neizvjesnosti čekaju rješenja na hrpu pitanja na koja im nitko do sad nije dao konkretan odgovor. Mi smo pokušali doznati odgovore na neka od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da budući prvašići trebaju proći zdravstveni pregled, a psihofizička testiranja nisu još obavljena, odgođeni su upisi u prvi razred. Pa što će onda biti s upisom prvašića? 

"Prema informacijama koje mi imamo, zapravo će se dati mogućnost da se ti pregledi obave po unaprijed dogovorenom terminu i da se online ti upisi naprave koliko se može, no o svemu tome zapravo bi informacije trebalo dati nadležno ministarstvo", rekla je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke gimnazije provode i prijemne ispite

"Imamo rješenje ako nam epidemiološka situacija odnosno mjere stožera ne dozvole upis klasično kako planiramo ako se uistinu dogodi da u lipnju, srpnju se mjere razblaže sve će biti odrađeno na vrijeme", rekao je savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček.

39.102 osmaša čeka upise u srednje škole. Neke gimnazije inače provode i prijemne ispite od kojih ni sada ne odustaju, jer do daljnjeg su otkazana i sva državna natjecanja i smotre koja su inače davala dodatne bodove pri upisu. Što će biti s upisom u srednje škole? 

"Imamo prijemne ispite zbog velike navale odlikaša, znamo da imamo puno odličnih učenika sa 5.0 iz OŠ i ne možemo primiti sve one koji su zainteresirani. Mi imamo prosječan uspjeh u 5. i 6. razredu i predmete koje se boduju u 7. i 8.  to je sve što imamo", rekao je ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić.

Školsku godinu obilježio i dugotrajni štrajk

"Ako bude uistinu situacija da nije moguće napraviti razredbeni ispit, može se bez njega, kao što i ostale škole, kao što smo i prije imali, to nije nešto što bi bio nužan preduvjet za upis učenika u prvi razred srednje škole", rekao je Košiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavno pitanje je i kako uopće ocjenjivati u ovakvim uvjetima? Jer, podsjetimo, ovu školsku godinu obilježio je i dugotrajni štrajk, pa mnogo učenika u drugom polugodištu ima tek pokoju ocjenu. Što će biti s ocjenama? 

"Mislim da smo svi svjesni da trebamo djeci više bliskosti pokazati, na takav način držati predavanja i sa ocjenama motivirat ih zapravo za sljedeću godinu", rekao je Stić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno i tjedno obraćanje ministrice"

"To što će svi dobiti su barem dvije ocjene no to ne znači da će svi biti ispitivani onim klasičnim usmenim ili pismenim putem, svakako će jedna ocjena biti iz zalaganja, a druga ocjena bi trebala biti iz nekog složenijeg zadatka", kazao je Košiček.

S velikim se stresom suočavaju maturanti koji još ne znaju kada će se provoditi državna matura. Što će biti s maturom? 

"Mi razvijamo različite scenarije eventualnog pomicanja ako će to biti potrebno ali više ćemo znati sredinom svibnja", kazao je Košiček.

"Poznato je zapravo da su neki maturanti dali peticiju za rasterećivanje gradiva, u ovim trenucima smatramo da bi bilo značajno rasteretiti učenike od pretjeranog gradiva", rekla je Ana Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što rade druge zemlje? U susjednoj Srbiji kao i u Hrvatskoj preko TV nastavnici poučavaju mališane, u Švicarskoj nastavnici sami daju instrukcije učenicima kada im se jave. Problema s ocjenjivanjem i upisima imaju sve zemlje redom - odlučnih rješenja još nema gotovo nigdje - svi čekaju povratak odobrenje epidemiologa za povratak na staro.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo