Što im je to trebalo?

Za razliku od supruga Mirka, koji se svakog dana, barem jednom, prošeće gradom, Vinka Cetinski živi prilično samozatajno. Ima zatvoreni krug prijateljica s kojima se druži od mladosti.

10.4.2011.
12:23
VOYO logo

Privođenje Vinke Cetinski nije bilo za nikoga iznenađenje jer se očekivalo mjesecima, što je potvrdio i sam Mirko Cetinski. Riječ je naime o ozbiljnim optužbama, koje moraju dobiti svoj epilog. Izvjesno je da će to ostaviti sjenu nad uglednom obitelji, koja je uvijek živjela natprosječno, pa se svi pitaju što im je sve to trebalo.

Djed Mirka Cetinskog imao je naime prvu privatnu pekaru u Rovinju, kasnije i restoran blizu mora. Otac je pak bio ugledni direktor nekadašnjeg SDK-a, sadašnje FINA-e. Sam Mirko Cetinski je zaradio ogromne novce turnejama u nekadašnjem SSSR-u, na kojima je i upoznao Danka Končara. Vinka je imala prihode i po osnovi firme, ali i temeljem rada na fakultetu, a primanja su im se podebljala nakon što su stasali sinovi Tony i Matteo. Uz veliku, nekoliko puta nadograđivanu obiteljsku kuću, kupili su i dvije ladanjske u Radetićima, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utopistički projekt

Sam projekt o sto stancija, koje je Vinka Cetinski sa suradnicima vodila za Končara, bio je pomalo utopistički. Koncept je pao već na prvom koraku, uređenju brda Lakodaran na sjeveroistočnom rubu Rovinja. To je brdo s lijepim pogledom na stari grad naime u zaštićenom zelenom obalnom pojasu, pa je nejasno kako su se Vinka Cetinski i Danko Končar mogli upustiti u krčenje i pretvaranje u maslinik. Istina, Lakodaran je bio pokriven nevrijednom šikarom, u kojoj je prevladavala zakržljala crnika, ali je bio zaštićen.

Iako su lokalne i državne vlasti šutke prelazile preko radova na brdu kraj prigradskog naselja Gradsko vijeće je diglo prijavu protiv Končarove tvrtke Kermas ulaganja, a Državno odvjetništvo je pokrenulo istragu protiv direktorice Kermasa Vinke Cetinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je, međutim, kako je Vinka Cetinski sa suradnicima privoljela Končara da uđe u ovako sumnjivu investiciju u startu "tešku" sto milijuna eura?

Još početkom prošle godine sam Končar je afirmativno govorio o izgradnji stotinu stancija, koje će mu godišnje donositi 36 milijuna eura prihoda i zaposliti tri tisuće radnika, da bi se za godinu dana ispostavilo da je to nemoguća misija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da će "kraj kroma"ustrajati u naplati štete, jer smatra da se ima od čega naplatiti. Obitelj Cetinski naime ima brojne nekretnine i pokretnine, a ako ih nije vlasnički izmijenila, mogle bi završiti na bubnju.

Zbog malverzacija s nekretninama u Istri, istražni sudac Županijskog suda u Puli odredio je Vinki Cetinski, Romini Hrvatin i Marinu Sorgi 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na suokrivljenike, odnosno svjedoke. Nakon saslušanja pušteni su Željko Bilić i Gordan Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago Radolović, vlasnik agencije za nekretnine Istra Bavaria Agentur iz Poreča, pristao je vratiti najmanje 11 milijuna eura Danku Končaru kojem je prijavio svoju bivšu poslovnu suradnicu Vinku Cetinski jer ne želi zbog malverzacija završiti u zatvoru.

Kako doznaje Večernji list, Radolović je s Končarom 3. rujna 2010. potpisao sporazum kojim se obvezuje da će mu vratiti najmanje 11 milijuna eura. U sporazumu je precizirano da je to iznos za koji je oštetio Končara trgujući mimo prethodnih dogovora, na štetu tvrtke, a u dogovoru s direktoricom Kermas ulaganja Vinkom Cetinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104080824006 arti-201104090157006 arti-201010090318006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo