NOVI UGOVOR VLADE I HRT-a: /

Smanjenje RTV pretplate s 80 na 60 kuna više nitko uopće ni ne ne spominje

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić
26.4.2017.
21:00
PIXSELL, Željko Lukunić
VOYO logo

Riječ je o ugovoru koji se odnosi na razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. koji se, kako se neslužbeno može doznati, ne razlikuje puno od onog iz 2013. godine. Promjene će znati prepoznati prije svega oni koji program rade, ili pak oni koji će kontrolirati koliko se ugovor poštuje.

Image
HRT VIŠE NEĆEMO PLAĆATI 80 KUNA? /

'Uskoro ćemo uputiti prijedlog o novoj cijeni pretplate'

Image
HRT VIŠE NEĆEMO PLAĆATI 80 KUNA? /

'Uskoro ćemo uputiti prijedlog o novoj cijeni pretplate'

Zanimljivo je pri tom kako, za razliku od važećeg, novi ugovor ima i svojevrstan pojmovnik, detaljno objašnjenje zainteresiranim stranama što je primjerice format, a što serijal, što vijest, a što emisija. U članku u kojem se iznose vrijednosti koje HRT zastupa i promiče nalazi se i dio koji progovara o neovisnosti HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Težimo potpunoj nepristranosti i neovisnosti o političkim, komercijalnim i drugim utjecajima i ideologijama, stoji u ugovoru, uz napomenu da neovisnost HRT-a mora biti zajamčena zakonom. Nakon toga slijedi i onaj ponajveći dio ugovora u kojem se definiraju programske obaveze radijskih i televizijskih kanala.

Vlastiti udjeli u programu i domaća glazba

Dojam je da su autori redom smanjili obavezan udio vlastitih djela u programima, makar istina bila da se taj udio ne ograničava i da urednici, ako su u stanju, mogu svoje programe nafilati s više domaće, HRT produkcije, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, na Prvom programu Hrvatskog radija udio vlastitih djela u programu s najmanje 70 posto past će na najmanje 60 posto, dok se za Treći televizijski program propisuje da mora umjesto sadašnjih 15 posto vlastitih djela imati 30 posto. Treći program HTV-a morat će ubuduće imati od ukupnog programa i jedan posto informativnog sadržaja, a to mu do sada nije bila obveza.

S druge pak strane, Prvi program Hrvatskog radija, koji je dosad bio dužan emitirati namjenje 50 posto hrvatske glazbe sda će to biti dužan činiti s 90 posto udjela. Ono čega u ugovoru nema, a prije je pisalo, je recimo bilo kakav spomen financiranja strateških projekata, primjerice digitalizacije arhivskog gradiva u suradnji s Vladom, makar se radi o projektu teškom 350 milijuna kuna.

Nakon Programskog vijeća HRT-a uslijedit će javna rasprava, a očekuju se i opsake Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo