čeka se odluka / Što će učiniti premijer? Sve je više pritisaka na Vladu da ublaži mjere, zadnji stigao s Pantovčaka

Andrej Plenković je pak odbrusio Zoranu Milanoviću

21.4.2020.
19:00
VOYO logo

Sve su veći pritisci na Vladu da ublaži mjere, a najnoviji stiže s Pantovčaka. Da struka ne bi trebala odlučivati o tempu gospodarskog oporavka premijeru savjetuje predsjednik Zoran Milanović. 

Njemu pak odgovara predsjednik Stožera, ujedno i potpredsjednik Vlade Davor Božinović koji poručuje: "Sve odluke do sada donijela je politika, samo uz preporuku struke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo puno više o toj bolesti, o tom virusu nego prije dva tjedna i puno više nego prije mjesec i pol i prema tome nekakve odluke se sada trebaju donositi na razini politike, ne više struke. Jednostavno, ovo je nekakav opskrbni lanac povjerenja u Europi i svijetu. Da, mislim se da trebamo što prije vratiti što je moguće normalnijem životu", poručio je Milanović jučer. 

Šef Stožera i potpredsjednik Vlade Božinović danas odgovara: "Sve odluke su donesene na preporuku struke, a donijela ih je politika, dakle ovo je Vladin stožer. Vlada, uključujujući i službe Vlade, bile su uvijek upoznate s onim što je Stožer komunicirao prema van".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli smo, Stožer jako puno radi i u redu je, situacija je bila izvanredna ali, da ne bi bilo zablude, ovo je proces kojim treba upravljati Vlada i nitko drugi", rekao je Milanović na što mu je bez rukavica odgovorio premijer Andrej Plenković:

"Možda on nije dovoljno upoznat kako funkcioniraju sve ove aktivnosti. Dakle, sve odluke koje god smo donosili u cijelom ovom procesu bile su političkog karaktera. Nije Stožer došao, da još jedanput to kažem, s Marsa, nije nastao iz vakuuma, nastao je odlukom Vlade Republike Hrvatske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritike s istom metom i na istom tragu kao Milanovićeve čuli smo još ovoga vikenda i od Miroslava Škore koji je i prognozirao kolaps države ako unutar dva tjedna ne krene normalizacija. Milanovićeva bivša stranka još prošlog tjedna amandmanom je tražila da odluke donosi Vlada, a ne Stožer, što je Vlada - odbila. O ukidanju mjera su oprezni, ali i oni pozivaju na jasne i brže odluke.

A dok se čeka četvrtak i odluka Vlade, poruka premijera je jasna: "Nismo nimalo naivni, ne brzamo ni u kakve odluke. Ne smijemo se dovesti u situaciju da pod bilo kakvim pritiskom ili prenaglim otpuštanjem onog što je trenutno u restriktivnom formatu dovedemo do kontraefekta i bržeg širenja zaraze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada Vlada nije predstavila ni načelni hodogram datuma ni redoslijed područja za ublažavanje mjera. Cijeli paket očekuje se za dva dana na sjednici Vlade. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo