Dva tjedna do škole / Što će učenike dočekati na klupama? Radne bilježnice, kutije za tehnički, likovne mape, atlasi...

Udžbenici u osnovnim školama od ove godine su besplatni

26.8.2019.
19:30
VOYO logo

Motivi grada heroja na 1855 bilježnica dočekat će na klupama vukovarske osnovnoškolce. Isto toliko pari startatica - sve to za milijun kuna iz gradskog proračuna. Točno je dva tjedna do početka nove školske godine, pa je milijun kuna iz gradskog proračuna vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izdvojio za tamošnje osnovnoškolce. 

"Ovu mjeru smo iskoristili kod malih Vukovaraca, da kod osnovnoškolaca promoviramo lokal patriotizam, ljubav prema svojem gradu, ali i da spoznaju koje tvrtke rade u gradu", kazao je gradonačelnik Vukovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ionako je regulirano malo drugačije nego prethodnih godina - ili plaćaju roditelji ili jedinice lokalne ili regionalne samouprave, ovisi kako u kojemu dijelu je organizirano, ali najveći dio, 70 ili 80% plaća se iz državnog proračuna", kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Roditeljima koji su dva tjedna uoči školske godine krenuli u nabavku za svoje najmlađe - itekako znači dodatna pomoć grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će učenike dočekati na klupama?

Dok država svima plaća udžbenike, provjerili smo koji su se gradovi pobrinuli za radne bilježnice i ostale potrepštine te kako su odlučili potrošiti novac namijenjen za udžbenike. Udžbenici u osnovnim školama od ove godine su besplatni. No, ostatak materijala nije, pa je lokalna vlast u pojedinim gradovima uzela stvar u svoje ruke. 

Zagreb

Iz Zagreba su nam odgovorili kako su se na popisu stvari koje će dočekati svekog učenika nalaze radne bilježnice, kutije za tehnički odgoj, kao i materijali za fiziku, kemiju i biologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split

Grad Split je u proračunu za 2019. godinu osigurao pet milijuna kuna za nabavku drugih obrazovnih materijala za učenike 28 osnovnih škola. Obrazovni materijali koji će biti osigurani svim učenicima su: radne bilježnice, zbirke zadataka, kutije za tehnički odgoj, likovne mape, atlasi i ostala sredstva koja su u pojedinim školama odabrana za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda utvrđenih predmetnim kurikulumom.

Rijeka

Grad Rijeka omogućit će sve potrebne materijale za učenike čije su obitelji korisnici Socijalnog programa što uključuje i besplatne obroke za svako dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek

Osijek će novac namijenjen za udžbenike pak potrošiti na opremanje vrtića, dvorana i škola. Radi se konkretno o opremanju novoizgrađenoga vrtića u Višnjevcu, potom i nove škole s dvoranom u Briješću te uređenju novoizgrađene trodijelne školsko-sportske dvorane u Tenji. 

Ludbreg

No, neki gradovi i općine pobrinuli su se i za dodatne potrebe učenika, ali i građana.
Uz radne bilježnice, Ludbreg je i ove godine osigurao bonove od 100 kuna za kupnju školskog pribora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orahovica

U Orahovici će dobiti i omote za bilježnice i udžbenike, a u Metkoviću je primjerice novac namijenjen udžbenicima preraspodijeljen za prioritetnu nabavu - za Dom zdravlja i kola hitne pomoći.  

Što su za učenike pripremili ostali gradovi čitajte sutra na portalu Vijesti.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo