računalna vježba KAKS 15 / Što bi vojska napravila u slučaju terorističkog napada ili oružanih sukoba u zemlji?

Što bi vojska napravila u slučaju terorističkog napada, oružanih sukoba u zemlji, ili nasukavanja tankera s naftom? Upravo tim scenarijima bavila se računalna vježba KAKS 15.

11.6.2015.
19:35
VOYO logo

Kako bi hrvatska vojska reagirala u slučaju terorističkog napada, ili pak nasukavanja tankera s naftom na otoku?

Incidentima poput izbijanja oružanih sukoba u zemlji - bavi se vježba stožerno računalna vježba KAKS 15. Čitavu godinu na sve te situacije intenzivno se priprema 250 polaznika vojnih škola na učilištu Petar Zrinski u zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najniža razina je na terenu i oni vide što se događa na terenu. Sve druge razine, razina bojne i brigade su u svojim stožerima, i dobijaju informacije iste onakve kakve bi dobivali da su u realnosti", izjavio je brigadir Miro Čolić, direktor vježbe.

Sudionike se uvježbava kako krizu riješiti na pravi način – strategijski, taktički i operativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježba koja se na Petru Zrinskom izvodi prema NATO smjernicama vojsku bi trebala pripremiti da na incidente, čak i one poput prošlpgodišnjih poplava u Slavoniji reagira što brže i učinkovitije. 

"U njoj sudjeluju vojne snage, ali i sigurnosne snage drugih agencija i civilnih organizacija, i to je praktično operacija potpore miru kako mi to vojnici kažemo", kazao je komodor Tihomir Erceg, zapovjednik vježbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedno je ovo iskustvo i za vojske susjednih zemalja. 

"Obzirom da je RH članica NATO saveza, to nam puno pomaže da od njih učimo standarde koje ćemo i mi jednog dana primjenjivati", poručuje Božo Skupljaković, Oružane snage BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fingirane krize se srećom, zasad ne šire izvan zaslona računala. No dobro je znati da će, bude li ikad drukčije – oružane snage znati odgovoriti. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo