Pakleno je / Što bi rekao Mujo, samo da ne padne snijeg pa da ga moramo na ove vrućine još i bacati

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

U Hrvatsku se vratio toplinski val koji trenutno žari i pali, međutim danas se očekuju najnesnosnije temperature

8.7.2021.
8:25
Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo

Kao što je i najavljeno i obećano, u Hrvatsku se vratio toplinski val koji trenutno žari i pali, međutim danas se očekuju najnesnosnije temperature. 

Image
Sparno i neugodno /

Stigao je treći val izražene vrućine koji nosi ekstremno visoke temperature. Evo kada se očekuje vrhunac

Image
Sparno i neugodno /

Stigao je treći val izražene vrućine koji nosi ekstremno visoke temperature. Evo kada se očekuje vrhunac

Niz ozbiljnih podataka

U srijedu je u glavnom gradu izmjereno čak 34 stupnja, dok su se na području Slavonije temperature dizale do vrtoglavih 36 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura u gorskim krajevima Hrvatske u srijedu je išla do 32 stupnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru, najtoplije je bilo u Dalmaciji gdje je izmjereno 37 stupnjeva, ali su se Dubrovčani ipak kuhali na nekoj manjoj temperaturi od 32 stupnja. Istra je bila na 33 stupnja. 

Karlovčani su se na 36 stupnjeva odlučili rashladiti u rijeci Korani, dok su se Zadrani na 33 stupnja odlučili okupati u moru. Što god da je, rijeka ili more, bitno da su se rashladili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje alternative za more i rijeku 

Realno ne postoji ništa obolje od osvježavajućeg kupanja, međutim utješne nagrade onima koji su zaglavili na vrelom asfaltu u Zagrebu ili se nalaze u sunčanoj i pre sunčanoj Slavoniji su hladna lubenica ili osvježavajuće pivo. 

"Potrošnja lubenica je kao i potrošnja piva, što su više temperature, bolje se prodaju", kažu Neretljani koji početak sezone ocjenjuju izvanrednim, piše Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim složit ćemo se kako su nam i vrućina i sparina i znoj koji samo curi niz svaki dio tijela malo udarili u glavu. Nekome više, nekome manje.

Tako je u utorak, u poslijepodnevnim satima muškarac na Črnomercu sjekirom razbijao auto, a kako kažu svjedoci, jednog starijeg gospodina je zamolio da se odmakne da ga slučajno staklo ne ozlijedi. Nakon što je auto udario nekoliko puta sjeo je, jer vrućine su, fizički rad na ovim temperaturama je praktički nemoguć. Za bolji efekt možda je trebao pričekati da se smrači. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti kako je čovjek imao razlog za ovakav težak fizički rad po ovakvim nemogućim toplinama. Prema riječima svjedoka riječ o dečku kojeg šef mjesecima nije platio, pa je razbio šefov auto. Policija je jučer samo kratko za RTL.hr potvrdila da su na tom mjestu imali postupanje nakon kojeg su jednu osobu doveli u službene prostorije. 

Upute su jasne, ali...

Zbog ekstremno visokih temperatura koje se očekuju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je crveno i narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske s nizom uputa i savjeta za građane, kako bi se pravovremenim mjerama smanjio broj oboljelih i umrlih od vrućina, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije:

To znači da vodu pokraj sebe morate imati uvijek, međutim kako ćete se snaći ako budete na Suncu i voda vam se ugrije, koja realno nije više za piće, to ne znamo.

  • Piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera

Kava zabranjena, isto kao i pivo, ali nećemo se lagati, mi Hrvati volimo kavu isto koliko i pivo, samo jedan napitak pijemo ujutro, a jedan navečer. Barem generalno gledajući. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta

To je lako za reći, međutim teško za napraviti kada vam se 5 sekundi na Suncu čini kao pet minuta. 

  • Nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca

Kape, šilterice, sunčane naočale i bijela odjeća na Sunce! Odmah!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu

Po danu obvezno zatvorite prozore i spustiti rolete, ali po noći isto jer komarci, muhe i sve ostale nemani će vam ući u kuću, a kako nije moguće spavati ni preko noći jer je vruće još vam samo oni fale 

  • Isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu

Bit će vam hladnije sigurno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima:

Ako volite spavati do 12, ova uputa se na vas ne odnosi.

Sa zadnje tri upute se nećemo šaliti. Ipak su to nešto malo ozbiljnije stvari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu: S ovim se nećemo šaliti, nemojte to raditi za ozbiljno.
  • Redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • Ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo