Što ako sumnjate da vaše dijete komunicira s online predatorom?

19.10.2012.
12:59
VOYO logo

Taktika online predatora često je puta predvidljiva. Predvidljiva nama odraslima, ali ne i djeci. Kako to rade, pokušat ćemo ukratko skicirati. Velika većina online predatora pokušava seksualno iskoristiti djecu na način da im se prvo približe preko online servisa i interneta.

Neke osobe u tu svrhu postepeno zavode svoje žrtve bilo da im skreću pažnju, bilo da prema njima pokazuju nježnost ili ljubaznost ili im čak kupuju poklone. Ti pojedinici su često spremni posvetiti znatne količine vremena, novca i energije u tom procesu. Oni će duži vremenski period slušati i suosjećati s problemima djece. Bit će upoznati s najnovijom glazbom, hobijima i interesima koje imaju djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi online predatori pokušat će u određenom trenutku umanjiti dječje inhibicije polako uvodeći seksualni kontekst i sadržaj u njihove razgovore. Nakon toga slijedi ponuda da se i "uživo" vide i sl. Čak i da se uživo nikada ne sretnu, roditelji trebaju znati da djeca mogu biti zlostavljana i putem konverzacije, primjerice preko "chata", kao i seksualno eksplicitnim sadržajima i materijalom.

Tko su te osobe? Roditelji i djeca trebaju zapamtiti da računalni predatori mogu biti bilo kojeg spola i dobi. Takva osoba ne mora se uklapati u karikaturni lik prljavog, zločestog i pohotnog starca u dugačkom mantilu koji vreba djecu. Osim toga, nisu samo manja djeca izložena seksualnom nasilju preko mreže. Adolescenti su često puta znatiželjni i zanimaju ih seksualno eksplicitni sadržaji. Često puta surfaju internetom bez kontrole roditelja, međutim u toj dobi djeca već imaju niz odnosa izvan obitelji, primjerice prijatelji, kolege u školi i sl. Roditelji ni ovdje ne smiju zaboraviti da online predatori mogu itekako pokušati iskoristiti potrebe adolescenata i njihovu znatiželju, jednako kao i potrebe i znatiželju djece mlađeg uzrasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako posumnjate u to da vaše djete komunicira s online predatorom, evo što možete učiniti:

Razgovarajte otvoreno s djetetom o vašim sumnjama - Recite mu o potencijalnim opasnostima. Objasnite mu proces "polaganog zavođenja" kako bi bilo svjesno ako netko tu taktiku koristi s njima. Objasnite im također da nisu ni na koji način kriva i da se ni zašto ne trebaju samooptuživati. Pokušajte saznati i shvatiti postoji li nešto što ih muči i što dovodi do njihove emocionalne ranjivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite ima li pornografije na djeteteovom računalu i je li sudjelovalo u bilo kakvom obliku seksualne komunikacije

Pokušajte vidjeti tko naziva vaše dijete (koristite Caller ID za otkrivanje poziva s nepoznatih brojeva) i blokirajte sve sumnjive brojeve

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzirite djetetov pristup svim vrstama elektroničkih komunikacija (tj. chat sobe, instant poruke, e-mail, itd. Ovdje možete pronaći kako ćete to napraviti.

Ograničite količinu vremena koje vaše dijete provodi na računalu i pobrinite se da nisu online do kasno u noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo