PREDSJEDNICA I SOA / Stjepan Mesić za RTL: 'Ovo je nečuveno i izlazi iz okvira pravne države'

Nevjerojatan skandal potresa Ured predsjednice Republike Hrvatske

22.12.2018.
18:47
VOYO logo

Sinoćnja smjena Mate Radeljića odjeknula je poput bombe.

"Ovo je još jedna ozbiljna optužba i još jedna ozbiljna sumnja u HDZ-ovu zlouporabu obavještajnog sustava u ovoj zemlji'', upozorava predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šef SOA-e se treba izjasniti tko je poslao djelatnika SOA-e na razgovor s gospodinom Radeljićem, je li to po nalogu predsjednice RH ili po naredbi predsjednika Vlade. Oni konačno moraju izaći i biti transparentni, jasni. Javnost to mora u konačnici znati. Njihove zakulisne igre mi trpimo već mjesecima", napominje predsjednik MOST-a Božo Petrov.

Mate Radeljić danas svoju smjenu ne želi komentirati. Poručuje kako je sve rekao u sinoćnjem priopćenju u kojemu je opisao kako mu je u jednoj slastičarnici Davor Franić iz SOA-e poručio kako mora otići: "Priopćio mi je da predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram – 'Služba u svakom pogledu štiti predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOA na sve odgovara općenito - kako svoje zadaće obavlja korektno i u skladu s Ustavom i zakonima te da o svemu izvješćuje državni vrh. Napominju i da im je zadaća zaštita najviših institucija države i da to provode profesionalno.

Pred kamere ne želi ni predsjednica. Tek poslijepodne šalje četiri rečenice u kojima tvrdi kako pritisaka nije bilo: "Ured predsjednice najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak bilo izravno ili neizravno da podnese ostavku. U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića ova vijest dočekala je u Indiji i dodaje kako ga sve to nije iznenadilo: "Ovo što sada koristi naša predsjednica obavještajnu službu da šalje svoje poruke, ja ne mogu shvatiti da se u jednoj pravnoj državi takvo što dogovara, to je u pravnoj državi jednostavno nezamislivo i nedozvoljeno jer takve kikseve koje ona radi, to su teatralni istupi, to je više estrada, to zabavlja ljude - ovdje po svijetu govore kako je izljubila sve nogometaše i mislim da je to pretjerivanje. Ovo što se sada dogodilo, izlazi iz svakog okvira pravne države."

Pismo Mate Radeljića na dramatičan način oslikava se kako funkcioniraju hrvatske institucije, dodaje bivša premijerka Jadranka Kosor: "Osoba koja prema Ustavu Republike Hrvatske predstavlja Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, dakle - ima tu ogromnu ulogu, ne može šutjeti na ovakve teške optužbe i razotkrivanje institucija. I ako je to doista tako, onda sve ove činjenice nju čine nedostojnom obavljanja te funkcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica u svom priopćenju ne spominje je li doista koristila SOA-u i time zloupotrijebila sustav. Mate Radeljić pak poručuje kako ostaje kod svega što je rekao i da ga ničega nije strah.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo