KRATKI VODIČ ZA PODIZANJE EURA / Stižu velike promjene oko iznosa, naknada i ostalog: Ovo je šest stvari koje morate znati ako koristite bankomate

Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Većina građana navikla je na kartično plaćanje i u tom smislu ne bi trebalo biti većih problema prilikom prelaska na euro. Mnogo veće promjene bit će kod podizanja gotovine na bankomatima

8.8.2022.
7:02
Marko Prpić / PIXSELL
VOYO logo

S prvim danom iduće godine hrvatska kuna odlazi u povijest, a službenom valutom u Republici Hrvatskoj postaje zajednička europska valuta euro. To je jedna od onih tektonskih promjena za državu i građane. Prilagodba euru već je započela utvrđivanjem fiksnog tečaja konverzije kune u euro, koji iznosi 7,53450 kuna, a zatim i dvojnim iskazivanjem cijena na većini mjesta gdje se nude robe i usluge. Dvojno iskazivanje cijena od 5. rujna bit će obvezno svugdje.

Većina građana navikla je na kartično plaćanje i u tom smislu ne bi trebalo biti većih problema, jer će iznosi na tekućim i žiro računima banke automatski pretvoriti iz kuna u eure u trenutku prelaska na novu valutu. Mnogo veće promjene, nekima možda i probleme, predstavljat će podizanje gotovine na bankomatima. Da bismo vam olakšali snalaženje u novim pravilima, donosmo kratak pregled osnovnih informacija o podizanju gotovine na bankomatima nakon službenog uvođenja eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEZ PANIKE, TOLIKO IMATE /

Jeste li skužili što se dogodilo na bankomatima? Podizanje keša više nije sasvim isto kao i prije

Image
BEZ PANIKE, TOLIKO IMATE /

Jeste li skužili što se dogodilo na bankomatima? Podizanje keša više nije sasvim isto kao i prije

1. Koliki će biti najmanji iznos za podizanje na bankomatima?

Trenutno je najmanji iznos koji se može podići na bankomatima u Hrvatskoj 100 kuna. Kada bude uveden euro, na bankomatima većine banaka koje posluju u Hrvatskoj najmanji iznos koji će biti moguće podići na bankomatima bit će 10 eura. To su za Net.hr već potvrdili iz Erste banke, OTP banke, Raiffeisenbanke, Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb i Hrvatske poštanske banke. Jedino u Addiko banci kažu da će na njihovim bankomatima najmanji iznos za podizanje biti 20 eura.

2. Koliki će biti najveći apoen koji će se moći podići na bankomatima?

Dok će 10 eura biti najmanji apoen, a time i iznos koji će biti moguće podići na bankomatu, najveći apoen (ne i iznos) bit će 50 eura. Naravno, ako poželite podići 100 eura dobit ćete dvije novčanice od 50 eura ili neku drugu kombinaciju koja zbrojem daje taj iznos. Tako će, kazali su nam u bankama, biti u početku, a kasnije će prema potrebama uvesti i veće novčanice. Kada 1.siječnja 2023. godine bude uveden euro, na bankomatima će biti raspoloživi apoeni od 10, 20 i 50 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kada će biti moguće podići eure na bankomatima?

Na sjednici Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura, održanoj 21. srpnja, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je kako će se na svim bankomatima, neovisno o tome čijoj banci pripadaju, gotovina moći isplatiti bez posebne naknade između 15. prosinca i 15. siječnja. Euri će se, kako su banke najavile, moći podizati na bankomatima od 1. siječnja 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Do kada će na bankomatima biti moguće podizati kune?

Nakon uvođenja eura 1. siječnja 2023. godine, kunama će se još moći plaćati do ponoći 14. siječnja 2023. godine, ali ostatak će se dobivati u eurima. Slično je i što se tiče bankomata. "Dio bankomata će do 31. prosinca, a pogotovo za vrijeme božićnog šopinga, biti opskrbljen kunama. Većina bankomata će biti pripremljena za eure od 1. siječnja. Od 15. siječnja očekujemo da svi bankomati imaju euro", kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić na sjednici Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura potkraj srpnja.

5. Podizanje eura bez nakande za klijente drugih banaka, prvih mjesec dana

Trideset dana - od 15. prosinca do 15. siječnja - trajat će prijelazno razdoblje tijekom kojeg se neće naplaćivati naknade za korištenje bankomata klijentima drugih banaka. Drugim riječima, u tom razdoblju moći ćete bez naknade podizati eure na svim bankomatima u Hrvatskoj, a ne samo na bankomatima banke čiji ste klijent i u kojoj imate račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Dvojno iskazivanje iznosa na bankomatima već je počelo

Na svim bankomatima u Hrvatskoj već se dvojno iskazuju iznosi za isplatu. Uz iznos u kunama naveden je i ekvivalentni iznos u eurima. Ovako to izgleda:

100 HRK - 13,27 EUR
200 HRK - 26,54 EUR
300 HRK -39,82 EUR
500 HRK - 66,36 EUR
1000 HRK - 132,72 EUR
2000 HRK - 265,45 EUR

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo